Seriffet akarnak Polgáron

2009.08.13. 18:39 Módosítva: 2009.08.13. 18:41
Polgáron januártól vezetnék be a seriffi tisztséget, közölte a település polgármestere. Szerinte a helyi védelmi erőket összefogó tisztség bevezetésével megnőne a lakosság biztonságérzete.

Seriff munkába állítását tervezi Polgár város önkormányzata. A Hajdú-Bihar megyei település célja, hogy egy olyan védelmi hálót hozzon létre egy erős felhatalmazással bíró seriff vezetésével, ami növeli a lakosság biztonságérzetét, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth József polgármester.

A tervek szerint a seriffet a képviselő-testület döntése vagy népszavazás útján választanák meg. A jegyző alárendeltje lenne, ő irányítaná a közterület-felügyelőket, a szabálysértési előadókat, a mezőőröket és állandó kapcsolatban lenne a polgárőrökkel és a rendőrökkel. Főként szabálysértési ügyekben járna el.

Tóth József szerint a lakók kisebb ügyeikkel, például a csendháborítással szívesebben fordultak eddig is inkább a jegyzőhöz vagy a polgármesterhez, mint a rendőrséghez. Ezeket a feladatokat kellene ellátnia egy olyan embernek, aki köztiszteletben áll, jó kiállású, mozgósításra és konfliktuskezelésre is képes.

Polgáron a bűnügyi statisztikák javuló tendenciája ellenére romlott a lakosság biztonságérzete, mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a seriffi hivatal felállításához állami támogatásra is szükség van, de az önkormányzat is hozzáteszi majd a maga részét. A seriff Polgáron várhatóan január elsején kezdi meg a munkáját.