Nem túlórázhatnak a budapesti rendőrök

2009.08.15. 14:57 Módosítva: 2009.08.15. 16:28
Mindössze havi két órányi túlórát fizethetnek ki a budapesti rendőröknek, és létszámstopot is elrendelt a BRFK. A főkapitány a döntést a költségvetési lehetőségek kimerülésével indokolta, írja a Magyar Nemzet. Holott Bajnai Gordon csak pár napja ígérte meg az MSZP frakciónak, hogy közbiztonságra több pénz jut. Az ORFK szerint viszont nincs veszélyben a túlórák kifizetése, a kormány biztosít pluszpénzt, most is utalt 2 milliárd forintot.

Súlyos anyagi helyzetbe került a BRFK, ezért főkapitányi utasításra korlátozták a rendőrök túlórázását, mégpedig havi két órában, írja a Magyar Nemzet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) valamennyi szervének megküldött levélben Tóth Gábor azzal indokolta a döntést, hogy kimerültek a költségvetési lehetőségek.

Pedig a kormány, írja a Magyar Nemzet, hónapok óta a közbiztonság megerősítését ígérgeti, legutóbb az MSZP frakcióülésén jelentette be Bajnai Gordon, hogy több pénz jut majd a közbiztonságra, bármennyire is szűkös a költségvetés.

A túlóra-korlátozás egyedül a központi biztosítások végrehajtása miatt elrendelt túlórákra nem terjed ki, vagyis például a tüntetések feloszlatására kivezényelt rendőrök vélhetőleg megkapják majd a fizetségüket a túlmunkáért.

A rendőrség a normál működéséhez szükséges minden anyagi fedezettel rendelkezik, a túlmunkák kifizetése nem volt és jelenleg sincs veszélyben, reagált a cikkre az Országos Rendőr-főkapitányság. Sőt az ORFK szerint nemcsak a normális működésre, de a különböző komplex közbiztonsági intézkedésekre is van anyagi fedezete, mint amilyen a tavasszal indított közbiztonsági háló elnevezésű akció.

Az ORFK emlékeztetett rá: a kormány korábban döntött a rendőrség számára plusz forrás biztosításáról, amelyből az esedékes kétmilliárd forintot a múlt héten utalták át.