Még nincs pénz az influenzaoltásra

2009.08.17. 07:34 Módosítva: 2009.08.17. 07:38
Ha minden más munkájuk helyett is csak oltásokat adnának, akkor is öt hétig tartana a háziorvosoknak hatmillió új influenza elleni védőoltás beadása, írja a Népszabadság. Munkájukért pénz is járna az orvosoknak, ez megduplázhatja a védőoltás hatmilliárd forintos árát.

Bár a kormány állítja, hogy már megrendelte az új influenza elleni védőoltásokat, a Népszabadság értesülései szerint a pénzügyminisztérium költségvetési terveiben nem szerepel az oltóanyag hatmilliárd forintos ára. Pedig a lap értesülései szerint az oltóanyag mellett további hat-hét milliárd forintba kerülne az orvosok térítési díja is, amit az ingyenesen adott oltás után szintén az államnak kéne megtérítenie.

Arról nem is beszélve, hogy ha valóban hatmillió embert akarnak beoltani az influenzaszezon előtt, akkor a 6800 háziorvosnak októberben minden egyéb teendője helyett oltásokat kellene beadnia. A lap számításai szerint oltásonként öt perc munkával számolva egy háziorvos a napi négy órás rendelési idejében legfeljebb 48 embert tudna beoltani, azaz öt hétig tartana a hatmillió védőoltás beadása.

Az influenza elleni védőoltás nem kötelező védőoltás, azaz beadásukért az orvosokat díjazás illeti meg - mivel azonban az oltóanyagot az állam térítésmentesen adja a lakosságnak, az oltás díja sem terhelhető a páciensekre. Ezt a Népszabadság megkeresésére Falus Ferenc, az országos tisztifőorvos is elismerte. Ő úgy tudja, hogy a miniszter már kiadta a feladatot a probléma megoldására, írja a Népszabadság.

A kormány részéről hivatalosan nem reagáltak a problémára. Bálint Orsolya, az egészségügyi minisztérium sajtószóvivője is csak annyit nyilatkozott, hogy a kormány megrendelte a védőoltásokat, de arra nem felelt, hogy erre honnan biztosítják a pénzt.