Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Fico: Meg kell védeni szuverenitásunkat

2009.08.21. 21:04 Módosítva: 2009.08.21. 22:38
A szlovák miniszterelnök szerint Sólyom László nem mondott igazat, amikor pénteken újságírók előtt azt állította, hogy a szlovák fél több mint két hónapja tud a révkomáromi szoboravatásra tervezett látogatásáról.

"A magyar elnök nem mondott igazat, mert nem két hónapja, hanem csak augusztus 13-tól, tehát 7-8 napja tudunk látogatási tervéről" - jelentette ki Robert Fico pénteken este a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva.

Sólyom László rögtönzött sajtóértekezletén este rámutatott: a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztaltak, majd kijelentette: "remélem, hogy az utolsó két napban kitört hisztéria a legfelsőbb szinteken nem a szlovák fél érzelmeit tükrözi".

Fico kifejtette: a pozsonyi magyar nagykövetség csak augusztus 13-án közölte levélben a szlovák külüggyel, hogy Sólyom augusztus 21-én részt vesz Szent István szobrának felavatásán Révkomáromban. Részletesebb információkat a szlovákok állítólag csak kedden szereztek, amikor egy magyar küldöttség Révkomáromban járt, hogy előkészítse a látogatást. Hasonló nyilatkozatot tett Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is. Mindketten arra a felvetésre reagáltak, miért tiltakozott a látogatás ellen a szlovák fél csak az utolsó két-három napban.

A tévéinterjúban Fico különösen azt vetette Sólyom szemére, hogy a látogatás előkészítése során "semmiféle érdeklődést nem mutatott az iránt, hogy találkozzon a szlovák államfővel". A miniszterelnök ezt hihetetlennek, elképzelhetetlennek, arrogánsnak minősítette. Több ízben is úgy fogalmazott: a magyarok úgy viselkednek, mintha Dél-Szlovákia nem a Szlovák Köztársaság része, hanem Magyarország egyik járása lenne.

"A Szlovák Köztársaságnak meg kell védenie, és meg fogja védeni szuverenitását" - húzta alá a kormányfő.

Szent Istvánnal kapcsolatban pedig így fogalmazott:. "Bár valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni, de kimondom: Szent István nem a mi (szlovákok) királyunk, a mi királyunk Szvatopluk" - jelentette ki Robert Fico.

Fico korábban Szent Istvánról és Szvatoplukról

"Számomra az államalkotó nemzet polgáraként, de szlovák kormányfőként is fontosabb, ha például Szvatopluk-szobrokat állítunk, ám tiszteletben tartom, ha országunk magyar nemzetiségű polgárai meg István király emlékét őrzik. Végre fel kellene hagyni azzal a szűk látókörű szemlélettel, hogy majdnem mindenben magyarellenes vagy éppenséggel szlovákellenes megnyilvánulást látunk. "

Forrás: Felvidék.hu