13 nagykövetség állt ki budapesti melegfelvonulás mellett

2009.08.29. 15:41 Módosítva: 2009.08.29. 15:56
Jelenleg sokakat diszkriminálnak szexuális beállítottságuk miatt Magyarországon, írják.

Közös nyilatkozatot adott ki tizenhárom ország budapesti nagykövetsége, amelyben szolidaritásukat fejezik ki a melegfelvonulás résztvevői mellett. Az angol, amerikai, ausztrál, cseh, dél-afrikai, francia, holland, kanadai, német, norvég, spanyol, svéd és szlovén nagykövetségek támogatásukról biztosítják a magyarországi a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget.

A levél hangsúlyozza, hogy ezeknek a közösségeknek is joguk van törvényes és békés gyűléseket tartani, és felhívni a figyelmet azokra a problémákra, amelyek befolyásolják mindennapi életüket.

Az emberi jogok, köztük az igazságosság, egyenjogúság, emberiesség, tisztelet és szólásszabadság, továbbá a jogrend elvei mentén működik minden demokratikus berendezkedésű ország, szól a dokumentum. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata rögzíti azt az alapvetést, hogy minden egyént ugyanazok a jogok és szabadság illet meg. A kormányokat az alapvető emberi értékek tisztelete kötelezi arra, hogy megvédjék valamennyi állampolgárukat az erőszaktól és biztosítsák minden embernek az egyenlő lehetőségeket.

„Manapság azonban sokan szembesülnek nemi orientációjuk miatt diszkriminációval. Kormányaink arra törekednek, hogy felvegyék a harcot az effajta diszkriminációval, támogatva mindenki ember jogának az érvényesülését, tekintet nélkül szexuális orientációjára vagy nemi identitására. Minden kormányt arra ösztönzünk, hogy biztosítsák, sem a szexuális irányultság, sem a nemi identitás ne vezethessen büntetőjogi elmarasztaláshoz"

Hazai körkép

Nyílt levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz és a parlamenti pártok vezetőihez a Magyar Helsinki Bizottság is azért, hogy jutassák kifejezésre: fontosnak tartják a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű polgárok másokkal egyenlő jogait és emberi méltóságát.

A nyilatkozat kiváltó okai közt lehet, hogy a héten Ékes Ilona fideszes képviselő úgy nyilatkozott, a melegfelvonulást be kell tiltani, mert veszélyt jelent a közerkölcsre, a közbiztonságra és a közrendre. Idén különösen indokoltnak tartja a tiltást, mivel az iskolaév kezdete után valószínűnek tartják, hogy a menetet felügyelet nélküli kiskorúak is látnák.

Mint ismeretes, vasárnaptól rendezik meg tizennegyedik alkalommal a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozatot, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. A fővárosi melegfelvonulást szeptember 5-én tartják.