Kevesebbet kapnak az egyházak

2009.09.29. 16:46 Módosítva: 2009.09.29. 19:11
2010-ben várhatóan 2,1 milliárd forinttal csökken a történelmi egyházak állami támogatása. A kormányszóvivő szerint ha minden jól alakul, egy évvel később visszaáll az 1+1 rendszer.

Jövőre, ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő miután Bajnai Gordon és a kormányzat képviselői a Parlamentben egyeztettek a történelmi egyházak képviselőivel.

Ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben: az adózók személyi jövedelemadójának (szja) 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyszázalékos felajánlásokat. (Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.) A lépést a kormányszóvivő a nehéz gazdasági helyzettel indokolta. .

A kormányszóvivő azt mondta, úgy számol a kabinet, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, és ez a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás. Az egyházak ezt beletörődéssel, de tudomásul vették - fogalmazott a kormányszóvivő.

Mínusz 2,5 milliárd

A teljes egyházfinanszírozási rendszerben csaknem 2,1 milliárd forinttal lesz kevesebb 2010-ben, mint az idén. Ennek döntő része, több mint 1,3 az szja-változásnak tudható be, és mintegy 700 millió forint az egyéb költségvetési, finanszírozási sor - hitoktatás, kistérségi szolgálatok - kompenzálásának csökkentése.

Kitért arra is, hogy több egyházi vezető szóvá tette, nem látnak tisztán az egyszázalékos felajánlások ügyében, azt vélelmezik, túl sok hibásan kitöltött adatot talált az APEH, és emiatt úgy gondolják, kevesebb bevételük van.

Szollár szerint ezt a helyzetet tisztázni kell, a kormányzatra és kormányzati szervekre a gyanú árnyéka nem vetődhet.

Ezért az egyházak elfogadták a kormányfő javaslatát, hogy mivel a kormány - az adótitok miatt - hivatalosan nem járhat el, felkérték az Állami Számvevőszéket, végezzen általános mintavételi vizsgálatot, és ha szignifikáns hibát talál a rendszerben, egyenként nézze végig az összes felajánlást. Szólt arról is, hogy el kell ismerni, voltak "kommunikációs zavarok" a jövő évi költségvetésről való egyeztetésnél. Ezen javítani kell, helyre kell állítani a bizalmat az egyház és a kormányzat között - jelentette ki.

Hiller szerepe nem változik

Az a döntés született, hogy a társadalompolitikai kabinet koordinálja majd az egyeztetéseket az egyházi vezetőkkel, szélesebb alapokra helyezik a megbeszélések rendszerét, és nem kizárólag a kulturális tárca egyeztet velük. A tárcavezető, Hiller István szerepe ugyanakkor nem változik, az oktatási-kulturális területen ő lesz a fő kapcsolattartó.

Hat héten belül újra összeül az egyházfinanszírozási bizottság, amely februárban ülésezett utoljára. Az a cél, hogy megtalálják az egyházfinanszírozás legjobb módjait - tette hozzá Szollár.

A költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadás is szóba került a megbeszélésen, e kérdésben érdemi értelmezési vita van az egyházak, a kormány és az Állami Számvevőszék között.

Szollár Domokos kifejtette: az egyházi közösség a magyar állam és társadalom integráns része. Ez azt is jelenti, hogy ami a magyar társadalomban történik, az történik a magyar egyházakban is - mondta. A megbeszélésen is egyértelművé vált, hogy a gazdasági válság mindenkire óriási terhet ró. Idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal zsugorodik a gazdaság, azaz egyhavi jövedelemmel kevesebb összeggel gazdálkodhat az állam. Ez mindenkit, az egyházakat is érinti - mondta.

"Nem volt jó hangulatú"

Az egyeztetés nem volt egyszerű. Együttműködő, megoldást kereső volt, de nem volt jó hangulatú - értékelte a megbeszélést Szollár Domokos.

Nem kért mást a kormány az egyházaktól, mint amit a társadalom összes szereplőjétől - közölte, hozzátéve: nem öncélú a takarékoskodás, azért van erre szükség, hogy stabil maradjon a forint, a magyar gazdaság.

Az egyeztetésen a kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint részt vett Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Ternyák Csaba egri érsek, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Tarr Zoltán zsinati tanácsos.

A kormányzat részéről a miniszterelnök mellett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője, és Gulyás Kálmán, a szociális tárca szakállamtitkára volt ott.