Az OMSZ államosítaná az időjárásjelentést

2009.10.05. 17:36 Módosítva: 2009.10.05. 18:28
Október elsején díjkötelessé tette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az állami meteorológiai radarok a www.met.hu honlapon közzétett képeinek üzleti felhasználását. Az OMSZ által közzétett meteorológiai alapadatokra támaszkodó időjárás-előrejelző szolgáltatók szerint a lépés törvénytelen, mert a radarkép közérdekű adatnak számít, a díjszabás pedig úgy lett megállapítva, hogy tönkretegye az OMSZ versenytársainak számító magánvállalkozásokat. A radarképen túl a riasztások üzleti felhasználását is tiltja az OMSZ, és linkelni sem szabad a www.met.hu-ra engedély nélkül.

Az OMSZ október elsejétől korlátozta az interneten korábban szabadon hozzáférhető meteorológiai radarképek és veszélyjezések felhasználási módját. Ezek az OMSZ honlapján, a www.met.hu portálon „a lakosság számára” továbbra is ingyenesen elérhetőek, de az „egyéb felhasználásuk” díjkötelessé vált, és linkelni sem szabad ezentúl engedély nélkül az OMSZ-honlapra.

Az OMSZ-portál online versenytársának számító Időkép portál szerint ez a lépés és a radarkép árképzése kifejezetten a magánkézben lévő időjárás-előrejelző szolgáltatók ellehetetlenítését szolgálja. Ezt bizonyítja, hogy a radarképekért ezentúl a milliós eléréssel rendelkező országos kereskedelmi televízióktól 2,5 millió forintot, míg a legfeljebb néhány százezer felhasználót elérő privát időjárási portáloktól közel húszmillió forintot kérnek évente.

Az OMSZ kommunikációs vezetője, Holicska Szilvia szerint azért volt szükség a korlátozásra, mert „többen, köztük amatőr meteorológusok üzleti vállalkozásokba kezdtek a képekkel”. Az OMSZ állami intézmény, de költségvetésének csak 40 százalékát kapja a büdzséből, a többit ki kell gazdálkodnia. A bevételekre pedig szükség van a mérőhálózat fenntartásához, mert különben „a végén senkinek nem lesz radarképe”.

omsz1

Az OMSZ úgy véli, hogy ha valakinek például egy időjárási portál bevételein, vagy emelt díjas SMS-eken keresztül haszna származik az OMSZ által szolgáltatott adatokból, akkor az fizessen is érte, vállaljon részt a mérőhálózat fenntartásából. A lakosságnak pedig mindez továbbra sem kerüljön pénzbe, ne legyen üzlet a riasztásokból, veszélyjelzésekből.

Trükkös korlátozások

Az OMSZ érvrendszere azonban jogilag támadható, ugyanis egy 2005-ös kormányrendelet kifejezetten kötelezi a radarképek közzétételére, és a szabad másodközlés engedélyezésére. Korábban az OMSZ csupán 6 óránként hozta nyilvánosságra a radarképet, és a privát időjárásportálok szerint azóta sem tesz eleget teljes mértékben a törvényi előírásoknak, hiszen negyvened részére kicsinyítve, negyedóránként adja közre a képet, amelynek minőségét 2008-ban még tovább rontotta.

Az „amatőr meteorológusok” szerint az OMSZ más adatok hozzáférhetőségét is korlátozza, soha nem adta ki szabad felhasználásra például mind a 91 mérőpontja adatait, és nem tette szabadon felhasználhatóvá a villámlokalizációs hálózat méréseit sem.

Az OMSZ mérőhálózata

Az OMSZ jelenleg 91 nagyobb értékű meteorológiai állomást üzemeltet az országban, amelyek közül mindössze 12 pont adatai nyilvánosak, és csak 7 adatai szabadon felhasználhatóak. A magáncégek által irigyelt radarhálózat milliárdos érték, három doppler-radarból áll, amelyek nagy pontosságú mérésre alkalmasak. A radarképek eredeti felbontásban 250x250 méteres felbontásban képesek bemutatni a heves csapadékkal vagy jégesővel járó extrém időjárási jelenségeket. Az interneten elérhető, negyvenszeres kicsinyítésben közreadott változat – amelyre a magáncégek különféle plusz alkalmazásokat fejlesztettek – csak nagyobb tájegységek esetében nyújt támpontot.

Az OMSZ alapvetően a mérőhálózat fenntartási költségeivel indokolja a meteorológiai adatokra vonatkozó korlátozásokat, hiszen a magánkézben lévő időjárás-előrejelzők nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, az OMSZ adatainak, riasztásainak felhasználásával mégis pénzt tudnak keresni.

Iparági becslések szerint a magyar meteorológiai piac nagyjából 2 milliárd forintot termel évente, ebből 95 százalék az OMSZ részesedése. A maradék 5 százalékon osztoznak az „amatőrök”, köztük az Időkép mellett a Köpönyeg.hu-t üzemeltető Arkon Zrt., az Origo időjárás rovatát fenntartó ICI Interaktív Zrt., valamint az Aigner Szilárd nevével fémjelzett Eumet.hu és a hozzá kapcsolódó televíziós szolgáltatások.

A meteorológiai adatok, főleg a radarkép fizetőssé tételével ezek a szereplők ellehetetlenülhetnek, és az OMSZ egyeduralkodóvá válhat.

Adatot nem véd a szerzői jog

Az Időkép portált működtető Netközpont Kft. ügyvezetője, Nagy Gergely szerint az OMSZ ezzel a lépéssel tisztességtelen üzleti magatartást tanúsít és visszaél a monopolhelyzetével, ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak. Ráadásul a meteorológiai alapadatok és radarképek a törvények és a már említett kormányrendelet alapján közérdekű adatoknak számítanak, így nem lenne korlátozható a szabad felhasználásuk, és az üzleti célú felhasználásért sem kérhetne az OMSZ előfizetési díjat.

omsz2

Erre a felvetésre Holicska Szilvia úgy reagált, hogy „a radarképet nem tartjuk közérdekű adatnak”.

Az Index vállalati jogásza, Bodolai László ügyvéd szerint ha egy portál az alapadatokból generál térképet plusz információkkal, a törvény ebben a kérdésben egyértelműen fogalmaz, és térítésmentes adatszolgáltatásra kötelezi az állami időjárásintézetet.

Bodolai nonszensznek tartja, hogy az OMSZ-honlap impresszuma a szerzői jog hatálya alá emeli az alapadatokat, miközben nyilvánvalóan nem szerzői művek. Ez azzal analóg, hogy a jogszabályok szövege is ingyenesen hozzáférhetők, az internetről letölthetőek, és senki nem tilthatja meg, hogy ezeket bárki rendszerezze, a különböző időállapotokból jogi adatbázist készítsenen, és az így készített adatbázist értékesítse.

Jogilag nehezen igazolható követelés az is, hogy a www.met.hu honlapra mutató link elhelyezéséhez az OMSZ engedélyét kell kérni.

A cikket itt lehet kommentálni