9 új bíró került be az igazságszolgáltatási tanácsba

2009.10.05. 17:25 Módosítva: 2009.10.05. 18:07
Megválasztották az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) kilenc bíró tagját hétfőn - közölte az OIT Hivatala.

Hétfőn az ország 2800 bírája által delegált küldöttek az OIT tagjává választották: Fazekas Sándort, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnökét, Heidrich Gábort, a Szegedi Ítélőtábla elnökét, Kiss Mártát, a Pest Megyei Bíróság tanácselnökét, Magyar Károlyt, a Zala Megyei Bíróság elnökét, Nagy Lászlót, a Tolna Megyei Bíróság kollégiumvezetőjét, Orosz Árpádot, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnökét, Polgárné dr. Vida Juditot, a Fővárosi Bíróság kollégiumvezető-helyettesét, Sisák Pétert, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elnökét, Soós Gyulát, a Fejér Megyei Bíróság elnökét.

A hat évre megválasztott kilenc új tag közül kettő nem bírósági vezető, hanem tanácselnök a Pest Megyei Bíróságon, illetve a Legfelsőbb Bíróságon. Rajtuk kívül van az új testületben öt bírósági elnök, valamint egy megyei bírósági kollégiumvezető, és a Fővárosi Bíróság egyik kollégiumvezető-helyettese.

A bírói önigazgatás 15 tagú csúcsszerve 1997 végén jött létre, nemcsak bíró tagjai vannak. A törvény szerint az OIT hatáskörébe tartozik többek között az ítélőtáblák és a megyei bíróságok elnökeinek, illetve helyetteseinek kinevezése, továbbá igazgatási tevékenységük irányítása, ellenőrzése gazdálkodási szempontból is.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke szeptember elején összehívta a testület tagjait megválasztó küldötteket. A "szokatlan" gesztust akkor "nem titkoltan" azzal indokolta, hogy a választás előtt elvek és elképzelések tekintetében befolyásolni akarta őket.

A főbíró akkor kifejtette: azt várja a küldöttektől, hogy segítségükkel azok az elvek, amelyeket ő a korábbi parlamenti meghallgatásain is kifejtett, érvényre kerülhessenek az új OIT-választáson, azaz, hogy a testület tagjai nem az egyes bíróságok képviselői, hanem olyan bírók, akik az igazgatási szervezetbe a szakértelmüket viszik. Továbbá, hogy a választáson a területi arányosság érvényesüljön, tehát mind az öt bírósági, ítélőtáblai régiónak legyen képviselete a testületben.