Nem engedik be a Pécsi Vízmű vezetőit

2009.10.05. 08:01 Módosítva: 2009.10.05. 10:38
Őrző-védők zárták le a cég bejáratait, csak az alkalmazottak mehetnek be. A társaság üzemeltetési jogának átadásáról csütörtökön döntött a közgyűlés.

Biztonsági emberekkel kizáratta a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőségét hétfőn reggel a helyi önkormányzat az épületből - értesült a távirati iroda a vízművekhez közeli forrásból. 

Az őrző-védő cég emberei lezárták a cég bejáratát, ahol csak az alkalmazottak juthatnak be; a vezetőséget nem engedik a közmű területére. Sokan az épület előtt várakoznak.

Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere fél 9-kor munkásgyűlést tartott a helyszínen. A két tucatnyi kint rekedt dolgozóval nyilatkozatot írattak alá, amely szerint két hét fizetett szabadságra küldik őket, és az új cég a későbbiekben átveszi őket. A Winkler Tamás kézjegyével ellátott levél szerint a dolgozók munkaviszonya jogfolytonos, a Pécsi Vízmű Zrt.-nél eddig fennállt kollektív szerződés változatlan tartalommal hatályban marad.

Átvennék a dolgozókat

Az akció összefügg azzal, hogy Pécs közgyűlése csütörtöki ülésén létrehozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, és alkalmazná a Pécsi Vízmű dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. ügyvezetőjét, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották.

Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról.

Csorba Zoltán, a kisebbségi tulajdonos Suez Environement Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az ülésen azt mondta: a város irracionális határidőt szabott a megegyezésre, holott az érvényes szerződések, a lehetséges variációk áttekintéséhez több időre lenne szükség.

Csorba Zoltán szerint a Tettye Forrásház létrehozása ellenére mindaddig a Pécsi Vízmű akar szolgáltatni, ameddig nem születik megállapodás a francia tulajdonrész kivásárlásáról vagy a befektető és a város esetleges jövőbeni együttműködéséről.

"Nem európai mód"

Kamarás Judit, a Pécsi Vízmű Zrt. kereskedelmi igazgatója azt mondta: a reggeli akció önkényes birtokbavétel, hiszen a társaság irányítását a tulajdonosok a cég közgyűlésén és a menedzsmenten keresztül gyakorolják.

"Ez a törvényes út. Egy tulajdonos önállóan ilyen intézkedést nem alkalmazhat. Én abban a hitben éltem, hogy Magyarországon jogbiztonság van, s ha vita kerekedik, azt nem ilyen módon rendezik" - tette hozzá az igazgató.

Úgy fogalmazott: az, hogy hajnali három órakor húsz kommandós megjelenik, és valamit birtokba vesz, nem európai mód, s hogy jogszerűtlen, az is biztos. Mint megjegyezte, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója, Nyirati István épp szabadságon van, lehet, hogy nem véletlen az akció időzítése.

Kamarás Judit kijelentette: ezt nem lehet 360 emberrel megcsinálni. "Feltételezhető, hogy félelem és riadalom lehet az épületen belül, mindez a szolgáltatás biztonságát is befolyásolhatja" - mondta.