Egymást és az adóst is verték az uzsorások

2009.10.07. 11:25 Módosítva: 2009.10.07. 11:26
Egy tiszabői adós két családnak is tartozott, segélye azonban csak az egyik uzsorakölcsön törlesztésére volt elég. Az uzsorások egymásnak estek, és az adóst is megverték, megszurkálták vasvillával. Öt embert szállítottak kórházba hétfőn este nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel, négy elkövetőt pedig már őrizetbe is vettek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-fõkapitányság emberölés kísérlete és csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy tiszabői lakos és társai ellen. A rendőrök 13 személyt hallgattak ki az ügyben, jelenleg négyen vannak őrizetben, írja a szoljon.hu, a jász-nagykun-szolnok megyei online lap.

Hétfőn délelőtt megjöttek a segélyek Tiszabőre, az új rendszer szerint a jogosultak bankszámlájára. Ilyenkor azonban nemcsak a segélyezettek tűnnek fel a posta környékén, hanem az uzsorások is. A jogosultak felvették a pénzüket, és törlesztették tartozásukat a rájuk várakozó beszedőknél. Az egyik adósról azonban kiderült, hogy két helyre is tartozik, az éppen kézhez vett jövedelméből pedig nem futotta mindkét adósság törlesztésére. A vetélytársnak számító két család jelen lévő beszedői összeszólalkoztak a pénzen, majd össze is verekedtek. A két rivalizáló család nem csak egymást verte, hanem az adóst is.

A történet a kora esti órákban folytatódott, amikor az egyik uzsorás és a társai a település főutcáján vasvillával, kaszákkal felfegyverkezve, tűzijáték-rakétákat lőttek ki, miközben benzines palackokat dobáltak az arra haladó adós autójára, amelyben az a családjával ült. A két helybeli család vitájából kialakult tömegverekedés során az adóst többször megszúrták vasvillával, a szúrások a fejét és testét érték. A férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindezt kedden este a megyei rendőr-fõkapitányság is megerősítette közleményében: valóban két olyan család csatájáról volt szó Tiszabőn, amelyek uzsorakölcsönzési tevékenységet űznek, de eddig még nem sikerült rájuk bizonyítani, mert a sértettek félnek, és nem beszélnek.

Összesen öt embert szállítottak a szolnoki Hetényi Géza Kórház baleseti ambulanciájára hétfőn este, a nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket ellátták a kórházban, még az éjjel távoztak az intézményből.

A megyei online lap egy kutatásra hivatkozva azt írja, hogy az országban Tiszabőn a legkisebb a lakosság vásárlóereje. Valóban így van, nyilatkozta a lapnak Farkas Barnabás polgármester is, aki azt is elmondta, a szegénység miatt régóta virágzik a településen az uzsoráztatás: pénzkölcsönzés kiszolgáltatott családoknak, akaratuk érvényesítésére képtelen embereknek, havi száz százalékos kamatra. Egy, az online lap által mértékadóként jellemzett összegzés szerint Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek akár a felén is jelen lehet a kizsákmányolásnak ez a formája.