Dávid Ibolya elhalasztatná a mentelmi bizottság ülését

2009.10.09. 16:48
Kedden döntené el a parlament mentelmi bizottsága, hogy Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését javasolja-e az Országgyűlésnek, ahogy ezt az ügyészség kérte az UD-ügy kapcsán. Az MDF elnöke azonban nyaral, és mivel szeretne személyesen megjelenni a bizottság előtt, az ülés elhalasztását kérte.

Dávid Ibolya MDF-elnök levélben kérte a parlament mentelmi bizottságának elnökét, hogy lehetőség szerint egy héttel halassza el a testület jövő keddre összehívott ülését, amelyen a saját, illetve Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztése lenne a téma.

Géczi József Alajos, a testület szocialista elnöke úgy reagált: hétfőn dönt a képviselő kéréséről, de a bizottság eddig igyekezett méltányolni az ilyen jellegű kívánságokat. Dávid Ibolya előre megtervezett külföldi szabadságát tölti a jövő héten, és azért kérte az ülés elhalasztását, mert fontosnak tartja személyes meghallgatását az ügyben.

A bizottság napirend-alakítása közben megérkezett a grémiumhoz a legfőbb ügyész levele, amelyben Kovács Tamás továbbra is elhárította, hogy a bizottságnak iratokat küldjön. Így a mentelmi bizottság így az eredeti átirat alapján foglalkozik a két MDF-es politikus ügyével.

Abban az átiratban az ügyészség a kényszerítés és a személyes adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt kéri a két érintett képviselő kiadatását. A mentelmi bizottság szeptember közepén kért további iratokat a két MDF-es politikus ügyében azért, hogy az ügyészség világítsa meg a gyanúnak azt a részét, amely a kényszerítésre vonatkozik.

Emlékeztetőül: az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.