Több ezer tűzoltó tüntethet a költségvetés ellen

2009.10.09. 16:07
A normatív finanszírozás visszapótlását, a 350 milliós tervezett elvonás visszapótlását, és mintegy 1 milliárd forint pluszpénzt követelnek a tűzoltók. Szakszervezetik október 19.-ére demonstrációt szerveznek a Kossuth térre, és legalább 2-3 ezer résztvevőre számítanak.

Országos demonstrációra készülnek a tűzoltók a 2010-es költségvetés tervezete miatt. Az október 19-én utcára vonulni szándékozó szervezetek három pontban foglalták össze követeléseiket, és 2-3 ezer tűzoltót várnak a Kossuth téren, vagy annak közelében tartandó tüntetésre.

A tűzoltó érdekvédők véleménye szerint ugyanis a 2010-es költségvetés tervezete olyan elvonásokat tartalmaz, melyek súlyosan veszélyeztetik az évek óta alulfinanszírozott hivatásos önkormányzati tűzoltóságok működését. Ráadásul szerintük a tervezett elvonásokkal veszélybe kerül a hivatásos tűzoltók eddig megmaradt egyéb járandóságainak biztosítása is.

Az illetékes minisztériumokkal folytatott tárgyalások, állítják a szakszervezetek, eddig nem vezettek eredményre, a kormányfőhöz írt levélre pedig nem érkezett válasz. Így a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének képviselői közös demonstrációs bizottságot alakítottak.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője szerint a szakszervezeteknek három követelése van: a normatív finanszírozás visszaállítása az egyösszegű támogatás helyett, az áfa változások miatt keletkezett, mintegy 1 milliárd forint többletkiadás, és a 350 milliós tervezett elvonás visszapótlása.