Vastapsot kapott a Hagyóék elleni felszólalás

2009.10.11. 19:48 Módosítva: 2009.10.11. 20:17
Húsz percen át sorolták Hagyó Miklós és a fővárosi szocialista vezetés „bűneit” az MSZP Kiss Péter vezette platformjának szombati országos értekezletén. A BKV-s szocialisták lelépését követelő szónokot a többszörös időtúllépés ellenére is végighallgatták, és jól megtapsolták. Hagyóék a hét elején védtek ki egy támadást, amikor a budapesti párttanáccsal megerősíttették a már jó előre elfogadott MSZP-s fővárosi választási listát.

A Baloldali Tömörülés szombati ülésén Veres János egykori pénzügyminisztériumi tanácsadója nyíltan nekiment a fővárosi szocialista vezetésnek. Lázár András húsz perces beszédben foglalta össze a Hagyó Miklósnak, Burány Sándornak felróható hibákat, „bűnöket”.

A Kiss Péter, társadalompolitikai miniszter által vezetett platform Baloldaliság és válságkezelés címmel tartott országos értekezletet. A zárt ülést maga a miniszter nyitotta meg, majd Róna Péter közgazdász, a Schröder Bankház egykori vezérigazgatója tartott előadást a magyar gazdaság helyzetéről.

A vitaindító után több hozzászóló következett, közöttük kapott szór Lázár András is. A három perces időkeret ellenére Lázár hosszasan részletezte a budapesti szocialisták egyre reménytelenebb helyzetét. Szerinte a bajok forrása az, hogy a jelenlegi vezetés embereivel elfoglalta a kerületeket, és közben főként a BKV-s botrányokkal az országos átlagnál is rosszabb helyzetbe hozta a pártot. A hibák ellenére a Hagyó Miklósék elfoglalták a fővárosi lista várhatóan befutó helyeit is. Lázár beszéde végén kijelentette: ő erre a budapesti listára nem tud szavazni.

A felszólalást vastaps követte, és az értekezletet vezető Kiss Péter sem határolódott el tőle.

Lázár egyébként egyike a szocialista párt központi alapszervezete azon tagjainak, akik már korábban kezdeményezték a fővárosi lista „újragondolását”. A lázongás hírére kedden rendkívüli párttanácsülést tartottak a fővárosi MSZP-sek, ahol Burány Sándor fővárosi elnök és a többiek még meg tudták védeni pozíciójukat. A párttanács túlnyomó többsége támogatta őket, sőt a győzelem után etikai vizsgálatot kezdeményeztek két elégedetlenkedő, a XVII. kerületi elnök, Alexa György és a kerületi szervezet egyik tagja, Farkas Péter ellen.