Összevissza utasítgatják a pécsi vízműveseket

2009.10.12. 10:12 Módosítva: 2009.10.12. 10:29
Megtiltotta a vízmű dolgozóinak a vízellátás biztosításához közvetlenül nem köthető munkavégzést a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója, az új szolgáltató Tettye Forrásház Zrt. vezetője azonban a feladatok fegyelmezett ellátására szólította fel őket a baranyai megyeszékhelyen tartott hétfői munkásgyűléseken.

Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója a vállalat egyik telephelyén hétfő reggel azt mondta: a dolgozók továbbra is az általa vezetett Pécsi Vízmű alkalmazásában állnak, s mivel jogellenesnek tartják az épület elfoglalását, mindazok törvénytelen cselekményt követnek el, akik tiltása ellenre használják a cég eszközeit.

Szintén hétfő reggel tartott munkásgyűlést az új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt., ahol a cég vezérigazgatója bejelentette: vizsgálatot indítanak az ellen, aki nem veszi fel a munkát a pécsi vízműnél. Winkler Tamás hozzátette: az eddig ki nem fizetett béreket készpénzben szeretnék odaadni a dolgozóknak, ehhez azonban az kellene, hogy az adminisztrátorok felvegyék a munkát, de a 12 adminisztrátor közül csak egy hajlandó dolgozni.

Egy héttel korábban: eltávolítják a biztonságiak a székházból a gazdasági és a kereskedelmi igazgatókat
Egy héttel korábban: eltávolítják a biztonságiak a székházból a gazdasági és a kereskedelmi igazgatókat

A történtek előzménye, hogy az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai múlt hét hétfőn ellenőrzésük alá vonták a vízművet, nem engedték be az épületbe a cég vezetőit. Pécs közgyűlése még október elején létrehozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, és alkalmazná a Pécsi Vízmű dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. ügyvezetőjét, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották.

Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról. Csorba Zoltán, a kisebbségi tulajdonos Suez Environement Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az ülésen azt mondta: a város irracionális határidőt szabott a megegyezésre, holott az érvényes szerződések, a lehetséges variációk áttekintéséhez több időre lenne szükség.

pecsi

Csorba Zoltán szerint a Tettye Forrásház létrehozása ellenére mindaddig a Pécsi Vízmű akar szolgáltatni, ameddig nem születik megállapodás a francia tulajdonrész kivásárlásáról vagy a befektető és a város esetleges jövőbeni együttműködéséről.