Már csak Bajnain múlik, ki lesz az EU-biztos

2009.10.13. 21:28
Az MSZP keddi elnökségi ülésén öt jelöltet neveztek meg, akit Bajnai Gordon figyelmébe ajánlanak, hogy közülük válasszon EU-biztost. Már csak a miniszterelnökön múlik a döntés.

Öt jelöltet nevezett meg az MSZP elnöksége keddi ülésén, akiket Bajnai Gordonnak ajánl, hogy közülük válassza ki a miniszterelnök az Európai Bizottság magyar biztosát. A legtöbb támogatást, nyolc szavazatot Veres János volt pénzügyminiszter kapta, hatot Herczog Edit EP-képviselő, négyet Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja, hármat Kovács László jelenlegi EU-biztos, kettőt pedig Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár.

Veresről az elmúlt másfél hétben az a szóbeszéd járta, hogy vagy EBRD-alelnök lesz, vagy az unió Számvevőszéki Bizottságában kap helyet, utóbbi a kevésbé fontos pozíció. Az EBRD alelnökét elvileg régiós logika alapján Magyarország is jelölhette volna, és diplomáciai tapogatózások azt mutatták, hogy Lengyelország és Csehország, akik szintén jelölhettek volna, nem tartják életbe vágónak ezt a posztot.

Felröppentek ugyan olyan hírek, hogy Oroszország is rástartol az alelnökségre, ám amikor az EBRD elnöke a közelmúltban találkozott Vlagyimir Putyinnal, információink szerint Putyin nem hozta fel ezt a témát. Ez vélhetően azt jelenti, hogy az oroszoknak sem annyira fontos az alelnöki poszt.

Ami miatt Veres mégis maradt a jelölti listán az az lehet, hogy az EBRD alelnökének kinevezése egy hosszú procedúra. Annyi tény, hogy jelöltet valóban idén kell állítani, viszont nem biztos, hogy még a választások előtt el is foglalhatná posztját, így a szocialisták attól tartanak, hogyha jelölnék is Verest, a Fidesz megakadályozhatná kinevezését. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a folyamat eltart addig, és ha nem, akkor Veres sikerrel startolhat a posztért.

Annak ellenére, hogy az MSZP Verest ültette a biztosi erőrangsor élére, korántsem egyértelmű, hogy a miniszterelnök is őt tartja majd a legalkalmasabbnak. Már csak azért sem, mert ahogy azt korábban írtuk, Baroso főbiztos jelezte Bajnai Gordonnak, hogy amennyiben a jelölt elbukik a bizottsági meghallgatásokon, mint Kovács László, akkor ezúttal nem ajánl fel új portfóliót, hanem Magyarországnak kell új embert állítania.

Kormányzati pletykák szerint bajnai szívének Andor László a legkedvesebb, akiért eredetileg az MSZP közgazdasági tagozata (Andor ennek alelnöke) és a szocialisták értelmiségi holdudvarának egy része (többek között a Politikatörténeti Intézetet vezető Földes György) lobbizott. Kiválasztását egyébként az is elősegítheti, hogy a háttértárgyalásokon a Fidesz egyértelműen jelezte, hogy gyakorlatilag nincs az a szocialista politikus, akit meg ne próbálna elbuktatni. Ezen a logikán egyébként Herczog Editnek sincs sok esélye.

Volt a jelöltállítási folyamatnak egy olyan pillanata, amikor úgy tűnt, hogy Kovács László a legesélyesebb, de pártkatonaként egyrészt vonatkozik rá a Fidesz megtámadási ígérete, másrészt az utóbbi időben az volt a kormányzatnak tulajdonított mondás, hogy Magyarország ismét az adó- és vámügyeket kapja, vagy valami nagyon kevéssé fajsúlyos területet. Az Index információ szerint arról van egy háttérmegállapodás, hogy amennyiben Magyarország egy komoly szakembert jelöl, akkor fajsúlyosabb portfólióra számíthat. Ez szintén Kovács esélyeit gyengíti, és Andorét erősíti.

Tagadhatatlan ugyan, hogy Veres János szakértelmét sem kérdőjelezik meg, például őt támogatja Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja, de Veressel szemben Andor nehezebben támadható pártalapon.