Nem engedték a közértbe a vak férfit a kutyájával

2009.10.13. 09:16
Az egyik budapesti Match élelmiszerboltban történt az eset. Székkel kínálták a boltban a fiatal férfit, de a biztonsági őrök nem engedték be Bence nevű kutyájával. Nem ez volt az első eset, a férfi bírósághoz fordul, írja a Népszabadság.

"Venni akartam pár dolgot a hétvégére, ahogy azt tettem július óta rendszeresen, amióta ezen a környéken lakom. A biztonsági őrök elállták az utam és közölték, hoyg nem mehetünk be. ... Az üzletvezető is megerősítette a tiltást, majd felvilágosított, hogy azok hibáztak, akik engem eddig beengedtek ide vásárolni" - nyilatkozta Szigeti Szilárd a Népszabadságnak. A boltban azt mondták a fiúnak, üljön le kutyájával a bejáratnál, amire azt válaszolta, hogy nem fáradt, csak látássérült.

A lap arról is beszámol, hogy a férfi korábban egy kórház aulájában akadt fenn a biztonsági őrökön, akik nem engedték be a rendelésre, sőt, a metróban is visszafordították egyszer a mozgólépcső tetején, mondván, kutyájával nem mehet le. "Folyamatosan érzékelem a diszkriminációt ... ez azonban tényleg a megalázás csúcsa, hogy nem vásárolhatok, mert nem engednek be a boltba" - mondta a Népszabadságnak Szigeti Szilárd, aki az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

A hatóságnál már más látássérültek is jelezték, hogy nem engedték be őket a boltokba vakvezető kutyájukkal. Azokban az esetekben a hatóság tárgyalását követően a felek egyezséget kötöttek, írja a lap. A hatóság képviselője ma már sajnálja a bocsánatkéréssel záródó egyezséget, mert így nem született precedens ítélet. A jogász szerint Szigeti Szilárd jó eséllyel nyerhet pert, ugyanis törvénysértés történt. Szigeti hétfőn a Fővárosi Bírósághoz fordult.