Székely: Be lehet oltani a várandósokat!

2009.10.19. 14:56 Módosítva: 2009.10.19. 17:43
Egyértelműen kijelenthető, hogy a terhes nőket be lehet oltani a magyar új influenza elleni vakcinával, jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az ezzel ellentétes hétvégi nyilatkozat magánvélemény volt és nem az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása. Az oltóanyag nagyon kevés vírusfehérjét és adalékanyagot tartalmaz, ami nem árt a magzatnak. A várandósokat leginkább a magas láz veszélyeztetheti.

Az infektológiai, a szülészeti, nőgyógyászati és a genetikai orvosi szakkollégium egybehangzó véleménye szerint be lehet oltani a terhes nőket az új influenza elleni vakcinával, jelentette ki Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Szalka András infektológus főorvos a hétvégén a TV2 Tényeknek azt mondta: nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására az új influenza elleni vakcina. A híradós anyag szerint az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása az tartalmazza, hogy a terhes nőket inkább antivirális szerekkel kellene kezelni, ezekből azonban kevés van.

Magánvélemény volt

Székely Tamás miniszter szerint a TV2 csak Szalka András magánvéleményét közölte, ami nem felel meg az Infektológiai Szakmai Kollégium hivatalos állásfoglalásának. A minisztérium az oltásokról augusztus 16-án, majd a múlt hét csütörtökön kapott tájékoztatást a szakmai kollégiumtól. Ezek szerint a terhesség második és harmadik trimeszterében nem jelent veszélyt az inaktivált, élő kórokozót nem tartalmazó H1N1 elleni védőoltás (ilyen a magyar vakcina is).

Ugyanígy a Nőgyógyászati és Szülészeti, illetve a Klinikai Genetikai Szakmai Kollégium szeptemberi állásfoglalása is azt állapítja meg, hogy lehet oltani a várandós nőket. Az egészségügyi miniszter hivatkozott az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) tájékoztatójára is, amely kifejezetten ajánlja, hogy a terhes nőket oltsák be H1N1 ellen.

Czeizel Endre: Az orvos erkölcsileg és jogilag is felelős

Ködösek és szakmailag megalapozatlanok azok az érvek, amelyek alapján egyes orvosok azt javasolják a várandósoknak, hogy ne oltassák be magukat új influenza ellen - mondta Czeizel Endre genetikus. Eljutottunk egy olyan helyzetbe, hogy a terhes nők jelentős része nem tud kiigazodni és ez elkeserítő - hangsúlyozta a genetikus, hozzátéve: a várandósok védelmének alapvetőnek kell lennie.

Mint mondta: ha egy terhes nő elkapja a pandémiás influenzát, akkor hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy meghal. A betegséget kísérő láz pedig 50 százalékkal növeli a magzatoknál a fejlődési rendellenesség kialakulását. Czeizel Endre szerint ha egy várandós nő kéri az oltást, de az orvos lebeszéli róla és emiatt rendellenesség alakul ki a magzatnál, akkor az orvos erkölcsileg, orvosilag és jogilag is felelős, mert van rendelkezésre álló, tudományosan bizonyított megelőzési lehetőség.

A láz a veszélyes, nem a vírus

Az oltóanyag teljesen veszélytelen, a terhes nőket és a magzatot alapvetően a láztól kell védeni, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Ha járvány tör ki, azzal lehet számolni, hogy a lakosság egyharmada megfertőződik. Ha nincs védekezés a terheseknek körülbelül a fele biztosan néhány napig influenzás fertőzésben fog szenvedni és 4-5 napos láz veszélyezteti. A lázas állapot megelőzésének egyetlen hatékony módszere a védőoltás, emelte ki Falus Ferenc.

A magyar vakcina beadása után minden 150 beoltottból 1-nél fordulhat elő 38 foknál nem magasabb hőemelkedés. Ha a terhesek nem kapnak oltást, akkor körükben a halálozás, illetve a súlyos szövődmény, a gépi lélegeztetés esélye 4-6-7 szerese a lakosság egyéb részéhez képest, mondta Falus Ferenc. A tiszti főorvos fölhívta mindenki figyelmét arra, hogy a nem oltásnak is súlyos felelőssége van. Jogi felelősség terheli azokat, akik lebeszélik az érintetteket az oltásról és súlyos szövődmények veszélyének teszik ki őket.

Hungarikum

Változatlanul az a véleményünk, hogy a magyar oltóanyag semmivel sem rosszabb, mint más oltóanyagok, hangsúlyozta Székely Tamás. Bujdosó László a pandémiás bizottság elnöke azt mondta: a magyar a legkevésbé reaktogén oltóanyag a piacon, azaz a legkevesebb olyan anyagot tartalmaz, amely felelős lehet oltási reakciókért, mellékhatásokért.

Míg a korábbi szezonális influenzaoltások, amelyekkel már legalább 20 millió embert oltottak be, 3x15 mikrogrammnyi vírusfehérjét és hozzájuk kapcsolódott anyagot, szennyezőanyagot tartalmaztak, a mostani, új vírus elleni vakcinában mindössze 6 mikrogramm vírusfehérje van. Az alacsonyabb vírusfehérje dózis miatt alacsonyabb a vakcina reakcókiváltó képessége is, mondta Bujdosó László.

A mellékhatások többségét egyébként nem is a vírusfehérje, hanem a vakcinában nagyon kis mennyiségben megmaradt szennyezőanyagok, például a tojásfehérje, illetve a hozzá tapadó baktériumok okozhatják. A magyar oltóanyag hungarikum, mondta Bujdosó László, az egyedi biológiai tisztítási eljárás garantálja, hogy ötödannyi szennyezőanyag van benne, mint más oltóanyagokban.

Jobb lenne azért, a split vakcina

Az orvosi szakirodalomban mindenre és mindennek az ellenkezőjére is van példa, válaszolta Székely Tamás arra a kérdésre, hogy minek tulajdoníthatók az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok az oltóanyagról. Mint mondta: a viták hátterlben az állhat, hogy orvosetikai okokból a vakcinák hatását nem vizsgálják terhes nőkön. Az Egyesült Államokban ugyanakkor végeznek olyan utánkövetéses vizsgálatokat, amelyek az influenza ellen beoltott nők gyermekeinek sorsát követik nyomon.

Az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása is utal arra, hogy a terhesség 2-3. trimeszterében célszerűbb a nem teljes vírust tartalmazó, tehát hasított (split) vagy alegység (subunit) vírusból készült vakcinával való oltás. Ilyeneket egyelőre csak külföldi gyártók készítenek és Magyarországon ezek egyelőre nem elérhetők. Székely Tamás szerint most nincs esély ilyenek beszerzésére, mert a gyártók kapacitásai teljesen le vannak kötve. "Az alternatíva az, hogy azzal oltunk, ami rendelkezésre áll", aki szerint a magyar oltóanyag is tökéletesen megfelelő és biztonságos a terhesek oltására.