Régi képviselőit is reklámozza az MSZP

2009.10.19. 14:18
Húsz-harmincmillió forintot költenek a szocialisták arra, hogy elkészítsenek minden jelenlegi országgyűlési képviselőjüknek és jelöltjüknek egy honlapot.

Másfélmillió olyan ember mozog a neten, pártpreferenciájukról, világlátásukról a közvélemény-kutatók mit sem tudnak, viszont a jobboldal már lecsapott erre a rétegre, és a politikai közösségi portálok zöme ma jobbra húz. Többek között ez a megkésett felismerés ébresztette rá a szocialistákat, hogy valamit végre csinálni kellene az interneten.

Úgyhogy az MSZP úgy döntött, rengeteg honlapot gyárt: jut a jelenlegi frakció minden tagjának, illetve a választókörzetek új jelöltjeinek is. Ez legalább 220-240 oldalt jelent - a szocialisták szerint futja rá, ugyanis a tárhelyet az MSZP meglévő készletéből biztosítják, az arculat kialakításának és a szoftverek beszerzésének költségét úgy 20-30 millió forintra becsülik.

Az persze más kérdés, hogy mennyi értelme van ezt a summát kiadni, ugyanis az MSZP legalábbis elvben, nem áll rosszul a világhálón. Működik a központi honlapja (ahol minden honatyának már van egyedi aloldala), üzemel egy közösségi portálja a kapcsolat.hu (ami az eseményszervezéstől, a blogoláson át, a statisztikakészítésig szinte mindre képes), illetve számos képviselőnek van saját honlapja.

A hivatalos magyarázat szerint most azért kell új honlapokat összekalapálni, mert a régiek zöme bedöglött, ráadásul tartalmuk sem volt megfelelő, maximum annyit tudott meg onnan az ember, hogy az oldal gazdája politikus, hányszor szólalt fel a parlamentben, milyen protokolleseményeken vett részt a parlamentben. A szocialisták pedig arra jutottak, hogy be kéne végre már mutatni, hogy a politikus is ember.

Így a tervek szerint az oldalak tartalmának a gerincét, illetve a folyamatos üzemeltetést a központ biztosítja, az pedig, hogy mi kerül fel a választókörzetről, és az emberről, az adott képviselőn múlik. A jelenlegi szocialista honlapokhoz képest a plusz annyi lesz, hogy a honlapokon elvileg lehet fórumozni és blogolni, már ha a szocialista honatyák hajlandók elsajátítani az ehhez szükséges tudást.