Bajnai nem lazítana jövőre sem a szigoron

2009.10.20. 22:20
Jövőre sem lehet lazítani a költségvetési szigoron, a 3,8 százalékos hiánycél Magyarország biztonságának az ára - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Bajnai Gordon kiemelte: az egyes bevételkiesést jelentő lépésekre, mint amilyen a távhőáfa csökkentése is, a szigorú költségvetés miatt van lehetőség, ezek egy részének fedezetét a tartalékokból finanszírozzák. A tartalékot azonban nem nullázták le, sőt a "szokásosnál" is többet képeztek.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva megismételte: tartja magát ahhoz, hogy csak egy évre vállalta a kormányfői feladatot, s ez számára - mint mondta - hitelességi kérdés is. Kiemelte: nem lehet olyan politikai helyzet, ami miatt meggondolná magát, így nem vesz részt a kampányban, s nem indul a választáson.

Az önkormányzatok és a közösségi közlekedés átalakítását firtató kérdésre leszögezte: mindkét csoporttal rengeteget tárgyalnak. Kiemelte, hogy a gyermekétkeztetés ügyében politikai demagógia alakult ki, a szocialisták inkább csak reagáltak a kívülről érkező nyomásra. Mint mondta, az átalakítással a kormány a rászorulóknak akart többet adni, de végül megmarad az eredeti rendszer.

A közösségi közlekedésről szólva a kormányfő kiemelte, hogy ennek átalakítása hároméves folyamat lesz, amelyet ez a kormány csak elindítani tud, vállalva a konfliktusokat.

A miniszterelnök szerint e területen legalább négy tételnél érhető el megtakarítás, ide sorolta a közösségi közlekedés párhuzamosságainak megszüntetését, a tarifák emelését, a kedvezmények rendszerének felülvizsgálatát - a 65 év felettiek utazási kedvezményének megőrzése mellett -, a "vízfej" felülvizsgálatát, a pazarlás megállítását. Leszögezte: sem az önkormányzati, sem a közösségi fejezeténél nincs további mozgástér.

Arra a felvetésre, hogy a kormány rövid távú túlélési költségvetést készít-e, Bajnai Gordon azt válaszolta, hogy kormánya olyan ésszerű változtatásokba kezdett, amelyekbe 10-12 éve nem fogtak bele a kabinetek. Ennek illusztrálására a nyugdíj-, a szociális- és az adórendszer átalakítását hozta fel példaként.

Vállalása inkább egy kaszkadőri feladatra emlékezteti, de nem helyettesít senkit, megpróbál Magyarország érdekében egy olyan gazdaságpolitikát folytatni, amelynek nyilvánvaló eredményei vannak- mondta Bajnai Gordon arra, hogy az ellenzék Gyurcsány Ferenc "dublőrének” nevezi. Arra a kérdésre, hogy a költségvetés elfogadása után mit csinál a kormány, a miniszterelnök úgy reagált: a kormánynak az utolsó pillanatig a munkahelyteremtésért kell dolgoznia. Kérdésre válaszolva elmondta: már tudja, kit fog jelölni az uniós biztosi posztra, de az erről szóló tárgyalásokat nem lehet megkezdeni, amíg a jelölés menetrendje el nem dől.

A pécsi vízközműről szóló vitával kapcsolatban annyit mondott: ez egy önkormányzat és magánvállalkozás közötti vita, de az üzenete nagyon veszélyes, mert megkérdőjelezi, hogy Magyarországon jogbiztonság van-e.