Nem kapnak jutalmat az állami vezetők

2009.10.22. 15:32 Módosítva: 2009.10.22. 15:38
Az állami vezetők 2009-ben nem kapnak jutalmat, míg a köztisztviselők esetében csökken a kifizethető jutalom maximális összege.

Idén nem lehet kifizetni jutalmat az állami vezetőknek, céljuttatást a minisztereknek és államtitkároknak, a vezető beosztású köztisztviselők esetében pedig a kormány harmadára csökkenti a legnagyobb adható jutalom összegét, közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Szollár Domokos a Magyar Közlöny október 20-ai számában megjelent kormányrendeletről elmondta, a kormány 2009-ben az előző évhez hasonlóan ismét átmeneti szabályokat állapít meg a köztisztviselői teljesítményértékelésre. A döntést a gazdasági válság miatt szükségessé vált kiadáscsökkentésre tekintettel hozta meg a kormány, mondta.

A vezető beosztású köztisztviselőkre vonatkozó eredeti szabályok szerint egy olyan vezető, akit munkája alapján a legmagasabb, kivételes kategóriába soroltak, jutalomként megkaphatta akár éves fizetése 48 százalékát, tehát nagyjából hathavi fizetését. A jelenlegi módosítás értelében 2009 év végén éves fizetésének maximum 16 százalékát kaphatja meg, tehát a legkiemelkedőbben teljesítő vezetők sem vihetnek haza többet, mint kéthavi fizetésük, mondta a kormányszóvivő.

A kivételes szinten teljesítő diplomás köztisztviselők is maximum a felét kaphatják meg idén annak az összegnek jutalomként, mint amire az eredeti rendelet alapján jogosult lehetett volna. Ez kéthavi fizetésüknek felel meg. A csak jól teljesítő köztisztviselők is feleannyit, háromheti fizetésüket kaphatják jutalomként, a többiek ezúttal nem kapnak jutalmat.