Végigigazoltatták a gárdasort a rendőrök Debrecenben

2009.10.22. 19:53 Módosítva: 2009.10.22. 19:53
Dulakodás helyszíne volt Debrecen főtere csütörtök este, amikor a Jobbik és a magukat az új magyar gárda tagjainak nevezők október 23-ai megemlékezése után rendőrök igazoltatták a gárda egyenruhás tagjait.

Miután a rendezvény a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével befejeződött, rendőrök vették körül a Kossuth- szobor előtt felsorakozott gárdistákat, elzárva őket a mintegy 200-300 civil résztvevőtől.

A téren lévők indulatosan szidalmazták, hazaárulózták a sorfalat álló, illetve az igazoltató rendőröket, s kifogásolták, hogy mellényüktől nem látszik az azonosító számuk. Az igazoltatott gárdisták között volt az úgynevezett új magyar gárda mozgalom országos főkapitánya és hajdú-bihari kapitánya is.

Az egyik gárdatag a rendőri intézkedés közben igazoltatta a helyszínen civil ruhában jelenlevő rendőrkapitányt, akinek a felmutatott igazolványát le is fényképezte.

Komolyabb dulakodás egy ízben alakult ki, amikor a rendőrök kiemeltek a gárdisták közül egy tagot. A két rendőrre rácsimpaszkodott egy idős asszony, és szidalmazta az intézkedőket. Az asszony később rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, de rövid kezelés után elengedték.

A tömeg ovációval fogadta az egyik helyi szónok közlését, miszerint "a rend a rendőrség megérkezéséig tartott", s feljelentést tesznek az intézkedő rendőrök ellen.

Uzonyi Attila rendőr alezredes, debreceni rendőrkapitány csupán annyit mondott: történt előállítás, a részleteket később közlik. Az igazoltatás után a rendőrök elvonultak.

Draskovics Tibor igazságügyminiszter múlt pénteken arra figyelmeztette az önkormányzatokat, hogy a 23-i hivatalos ünnepekre ne engedjék oda a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő gárdistákat. Erre Varga Zoltán önkormányzati miniszterrel közösen írt levelében is felhívta az önkormányzatok figyelmét. A rendőrség a lapunknak adott válaszában azt jelezte: 23-án minden esetben külön mérlegelnek majd, hogy a gárdistának kinéző gyülekezők gárdistaként viselkednek-e.