Ez a poszt a következő Percről percre része:

Húszéves a köztársaság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A délután háromkor kezdődő Deák téri Jobbik-megemlékezés közelében nagyon sok rendőr várakozik, jelentette tudósítónk. A Madách téren sok a rendőrautó és a csapatszállító.

  • Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere ünnepi beszédében hazugságon alapuló rendszernek nevezte a mostani demokráciát. Szerinte 1989 óta nem jutott előrébb az ország. „Hazugsággal nem lehet demokráciát csinálni, márpedig ma Magyarországon az alapértékek eltorzítása, az igazság kimondhatóságának megkérdőjelezése folyik” – mondta Kósa, és az őszödi beszédet emlegette. (MTI)

    debrecen
    Fotó: olvasónk Kovács Dániel
  • Hazatérés temploma: Az istentisztelet egy nyolcéves kisfiú szavalatával kezdődött, Petőfi Sándortól A nemzethez című verset mondta el. Ébredj, ébredj, istenverte nemzet / Aki ott az elsők közt lehetnél, / S kárhozatos lomhaságod által / Mindig hátul és alant hevertél!. A teljes vers itt>>>

    Hegedűs szerint 56 nemcsak a kommunizmussal szemben, de az úgynevezett szabad nyugattal szemben is megmutatta az igaz utat, szembeszállt „a világ legnagyobb termonukleáris szuperhatalmával. És győzött.”

    01
    Fotó: Huszti István

     

  • 1956 az akkori főszereplők közötti nézetkülönbségek ellenére a nemzeti összefogás forradalma volt, mondta a budapesti Új köztemető 301-es parcellájánál az SZDSZ elnöke. Retkes Attila azt mondta, hogy aki ki akarja rekeszteni a független és demokratikus Magyarország akár egyetlen hívét is a forradalom örökösei közül, az 1956 emlékét gyalázza meg.

    Aminek biztosan nincs köze 1956-hoz, az a rasszista, antiszemita szélsőség, jelentette ki Retkes Attila. Azt mondta, hogy a kádári megtorló diktatúra milyen nagy igyekezetet fordított arra, hogy kapcsolatot mutasson ki a szabadságharc és az 1940-es évek elejének szélsőjobboldali mozgalmai között. Ez a hazug szándék azonban nem járt, nem járhatott sikerrel. „Mi, demokraták nem hagyhatjuk, hogy a nyilasok mai örökösei, a szélsőjobboldali uszítók teljesítsék be Kádár János tervét, és bemocskolják 1956 emlékét.” Retkes a közelmúlt egyik riasztó eseményének nevezte, hogy szélsőséges politikai erők ki akarták rekeszteni a magyar költők sorából Faludy Györgyöt, aki a forradalmat kiváltó kommunista terror elszenvedője, a recski haláltábor fogja volt. (MTI)

  • Véget ért a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvénye a Március 15. téren. A Toroczkai-féle tüntetés résztvevői átvonulnak a Deák térre a Jobbik nagygyűlésére.

    toroczkai
  • A Deák téren 3-kor kezdődik a Jobbik nagygyűlése, az emberek gyülekeznek, de a téren csak párosával ácsorgó rendőrjárőröket lehet látni. A Madách téren viszont rengeteg rohamrendőr várakozik, tudósítónk a határőrség régi csapatszállító teherautóiból hatot számolt össze, és látott még egy tucat rendőrségi kisbuszt is.

    A Városháza melletti kis utcában szintén rohamrendőrök várakoznak, ott is sok rendőrségi kisbusz parkol.

  • A Deák téren a Jobbik nagygyűlésére felállított színpad mögött öltönyös biztonsági őrök várakoznak, külsejük alapján kormányőrök is lehetnének. Tudósítónk megkérdezte tőlük, kire vigyáznak, azt mondták, egy biztonsági cég alkalmazottai, és a Jobbik külföldi vendégeire vigyáznak. Kiderült az is, hogy a külföldi vendégeket egy négycsillagos budapesti szállodában helyezték el.

  • Több ezren vannak a Jobbik 1956-os megemlékezésén az Erzsébet téren, jelentette tudósítónk. Az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében rendőrök irányítják a forgalmat.

  • A Hősök terén 3-kor kezdődik a Civil Összefogás Fórum (CÖF) rendezvénye, de úgy tűnik késnek, egyelőre csaknem ezer ember áll elszórtan a téren. Tudósítónk csak egy árpádsávos zászlót látott, viszont a rendezők CÖF-ös papírzászlókat osztogatnak. Van a magyarok Szövetségének egy hatalmas molinója is, amit öt ember tart, erre az van írva: „Élni fog a nemzet, amely összetart” (Arany János).

  • A Jobbik 1956-os rendezvényén a forradalom hősei mellett megemlékeztek a 2006-os utcai tüntetések áldozatairól is. A tömegben a Hunnia Kézilabda Sport Klub sáljait árulják.

     

  • Hősök tere: a Civil Összefogás Fórum (CÖF) rendezvényén magnóról Wittner Mária, Orbán Viktor és Nagy Imre beszel 56-ról. Csizmadia Lászlo, a CÖF szervezője szerint a nyugat 56-ban és 89-ben is cserbenhagyott minket. 89-ben azért, mert „Trianon sebeit nem gyógyította be”.

  • Erzsébet tér, Jobbik: A Jobbik rendezvényén urnát adtak körbe, amelyben a „politikai foglyok” ügyvédi költségeire gyűjtenek pénzt.

  • Erzsébet tér, Jobbik: Balczó Zoltánt, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét úgy konferálták fel a rendezvényen, hogy ő az, aki többször megizzasztotta már kérdéseivel Jose Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Balczó szerint Barrosót a globális pénzztőke választotta ki Európa vezetésére. Azt mondta, hogy a helyzet most is olyan, mint 1956-ban, csak most a kommunisták helyett a pénztőke ellen kell küzdeni. Európa-szerte összefogás alakul ki az európai főhatalommal szemben. Ezt megerősítendő holnap öt európai nemzeti párt képviselője együttműködési megállapodást ír alá.

  • Az 1956-ot „borzasztó teherként” megélő, az államot, a társadalmat és a gazdaságot irányító „rabló elit” felelőssége, hogy ma alig üljük meg nemzeti ünnepeinket, mondta Csurka István elnök a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) pénteki megemlékezésén. „Felemás lett október 23-a”, amióta olyan emberek kiáltják, kiálttatják ki magukat forradalmárnak és reformernek, akik maguk verték le az 53 évvel ezelőtti eseményeket, vagy az egykori eltiprók követői, mondta Csurak félezres hallgatósága előtt, a budai turulszobor előtt. Arról beszélt, hogy mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy „a világliberalizmus romokban hever”, és nem e rendszer korrekcióján, hanem az új alkotmány, az „emberközpontú gazdaságpolitika” megteremtésén kell munkálkodni. (MTI)

    D SOS20091023056
  • A Hősök terén, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) rendezvényén felszólalt a CÖF szóvivője, Fricz Tamás. Azt mondta, hogy az 1956-os forradalom valójában azzal kezdődött, amikor az Aranycsapat 54-ben elvesztette a vébédöntőt, most az U20-as válogatott bronzérme után „sejtik”, hogy mi fog történni.

    Civil Összefogás Fórum
  • A Jobbik kiszabadult a nemzetközi elszigeteltségből, jelentették be a párt rendezvényén. Az 56-os megemlékezésen részt vett több szélsőjobboldali párt képviselője. Jelen volt a svéd nemzeti demokraták elnöke – aki a bevádorlás elleni harc fontosságát hangsúlyozta –, egy olasz szélsőjobboldali és parlamenten kívüli párt képviselője, és a francia Nemzeti Front alelnöke, akit „Vesszen Trianon!” skandálással fogadtak a jelenlévők. Mindegyik külföldi vendég „Adjon az Isten” köszöntéssel búcsúzott. A külföldi sztárvendégként beharangozott Andreas Mölzer EP-képviselő, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke betegségre hivatkozva lemondta részvételét.

  • Visszaállították és újraavatták Tildy Zoltán korábbi köztársasági elnök emléktábláját pénteken a főváros IX. kerületében. Tildy Zoltánnak, a Nagy Imre-kormány miniszterelnök-helyettesének az emléktáblája annak a Ráday utcai háznak a falán kapott helyet, amelyben a fasiszta terror idején menedéket talált 119 napon át. Emléktáblát először 1946 szeptemberében helyeztek el itt, de ismeretlen körülmények között eltűnt a ház faláról. (MTI)

  • Erzsébet tér, Jobbik: Morvai Krisztinát, a Jobbik EP-képviselőjét Európa magyar hangjaként konferálták fel. Morvai arról beszélt, hogy a magyar nemzet küldetése a világban az, hogy példát mutasson bátorságból, erőből és a szabadság melletti harcos kiállásból. Azt mondta, hogy „száműzni kell a szemkilövetőket a magyar politikából”, és „lejárt az elnyomó világuralmi elit ideje ”. „A jövő a magunkfajtáké.” Morvai Krisztina együttérzéséről biztosította a terrorizmus gyanújával letartóztatott Budaházy Györgyöt és tizenöt társát, akik szerinte „politikai foglyok”. Bejelentette, hogy feljelentést tett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter ellen hamis vád miatt. Morvai arról is beszélt, hogy a Jobbik azt  már elérte, hogy az SZDSZ eltűnjön a magyar politikából, most pedig a másik „diktatórikus erő” az MSZP következik.

     

  • Madách tér: Még mindig ott vannak a rohamrendőrök számos csapatszállító járművel, az egyik rendőr épp az imént kérte kollégáitól, hogy kezdjék járatni a motort.

  • Erzsébet tér, Jobbik: Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta, hogy akinek a vére nem forr a dühtől, annak vagy nincs szíve, vagy nincs vére, vagy nem magyar.

     

  • Erzsébet tér, Jobbik: „Magyarország jövendő miniszterelnöke”-ként konferálták fel Vona Gábort, a Jobbik elnökét a párt 1956-os megemlékezésén. Beszéde első része Draskovics Tibor rendészeti miniszter szidalmazásával telt. Draskovics nyilatkozatára – aki azt mondta, egy feloszlatott szervezetnek nincs helye a forradalom ünnepén – Vona azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy a gárdának van-e itt helye, hanem az, „hogy te mi a francot keresel itt”. A Jobbik elnöke azt is mondta, hogy Draskovicsot kalodába zárná, hogy hazafelé mindenki leköphesse.


    Vona Orbán Viktornak is üzent. Orbán Viktor hiába szélsőségesezi a Jobbikot, amikor „a Fidesz csendben tűrte, hogy a kommunisták kirabolják az országot”, majd bejelentette, hogy a Jobbik a jövőben a Fidesz ellen is harcolni fog. Vona beszédében ismertette a Jobbik programját is. Elképzeléseik szerint cukorgyárakat és konzervgyárakat fognak nyitni. „Lesz bevásárlóközpont is, csak nem Tescónak fogják hívni, hanem Turulnak.” Közbiztonsági programjuk részeként kiemelte a csendőrséget, ami felszámolja a „cigánybűnözést”, illetve önnfenntartó börtönöket alapítanának, amelyekeben az elítélteknek kellene megtermelniük fogvatartásuk költségeit. Beszélt arról is, hogy kormányra kerülve megregulázzák a médiát is. Zárásként közölte, hogy aki nem érzi az ő dühét, „annak vagy nincs vére, vagy nincs szíve, vagy nem magyar”.

  • Erzsébet tér, Jobbik: A gárdisták a nagygyűlés után leveszik egyenruhájuk különös ismertetőjeleit, vagy pulóvert húznak rá, hogy a rendőröknek ne legyen okuk beavatkozni egyenruhájuk miatt úgy, mint Debrecenben és Székesfehérváron.

  • A Bank utca és a Vadász utca sarkánál sorfalat állnak a rohamrendőrök, nem lehet átmenni. Egyelőre nem derült ki, mi az oka a lezárásnak.

  • cikkünk a témában:

    Nem mindenhol jelentik fel a gárdaruhásokat

    Az ország több városában jelentek meg az október 23-i rendezvényeken a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában emberek, Székesfehérváron és Debrecenben a rendőrség fellépett ellenük. Keszthelyen harminc-negyven gárdaegyenruhás koszorúzott, a Zala megyei rendőrség szerint intézkedésre nem volt szükség. Draskovics Tibor szerint a rendőröknek „kiszámítható és határozott módon kell fellépniük”.

  • A Kossuth teret minden irányból kordonokkal zárták le, nem lehet bejutni a térre. Kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 hol fogja tartani 6-kor kezdődő rendezvényét, ami a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésébe volt meghirdetve.

  • Corvin köz, Pax Hungarica: Egyelőre ötven-száz ember van a Corvin köznél, ahol a a Pax Hungarica Mozgalom (PHM) tart megemlékezést a pesti srác szobra előtt. Beszédet mond majd Domokos Endre János, a PHM elnöke, korábban a Vér és Becsület Kulturális Egyesület ügyvivője,  és Lukács Krisztián, a Magyar Gárda Mozgalom „főkapitánya” is.

  • Minden hatalom a bizottságok kezében, a Lisszaboni Szerződés pedig felszámolja a nemzetállamokat, mondta az EU-szkeptikus párt EP-képviselője a Jobbik megemlékezésén.

  • Alkotmány utca, Magyar nemzeti Bizottság 2006: A Vértanúk terénél százötvenen várakoznak, az Alkotmány utcánál csaknem kétszázan, itt vannak gárdaruhások is, de sokkal kevesebben, mint a Jobbik nagygyűlésén. A színpad áll, az emberek békésen várakoznak, a rendezvény a tervek szerint 6-kor kezdődik.

  • Öt embert állítottak elő a rendőrök pénteken Budapesten, de egyiküket sem a fővárosban zajló rendezvényekhez köthetően, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek délután. Két embert még reggel, az állami rendezvények előtti igazolás után állítottak elő. Egy embert azért, mert szamurájkard volt nála, a negyediket azért, mert petárdákat találtak nála. Az ötödiket garázdaságért állították elő. (MTI)