Életbe lépett az egységes kerékbilincselési szabályozás

2009.11.02. 08:32 Módosítva: 2009.11.02. 08:32
November elsejével az egész országban egységesek a kerékbilincselés szabályai. A kerékbilincsért az autósnak 11 500 forintot kell fizetni, az elszállításért pedig a lakosságszámtól függően 14 500 és 20 ezer forint közötti összeget. Csak a bírság felét kell kifizetni, ha a kerékbilincset leszerelő szakember késik. Aki megadja telefonszámát, azt a közterület-felügyelő felhívhatja, és ha 15 percen belül autójához ér, megúszhatja a bilincselést.

November elsejétől, azaz most vasárnaptól hatályos a kerékbilincselésre és az autók elszállítására vonatkozó egységes és országos szintű szabályozás, ami az eddigi, önkormányzati szabályozást váltja fel. A rendelet azonban az új szabályok alkalmazásához felkészülési időt ad az önkormányzatoknak, így 2009. december 31-ig lehetőség van a korábbi összegek kiszabására. Ezután azonban csak az új, egységes díjak alkalmazására lesz lehetőség. Az új rendelet szerint a kerékbilincs felrakása 11 500 forint, míg a kocsi elszállítása 14 500 forinttól 20 000 forintig terjedhet, attól függően, hogy mekkora a település.

Továbbra is azokra a kocsikra kerülhetnek kerékbilincsek, amelyek megsértik a KRESZ és a parkolás szabályait. Újdonság, hogy csak a fele díjat kell kifizetni, ha az autó tulajdonosa kerékbilincselés közben tér vissza a kocsihoz és megszünteti a szabálytalanságot. Fele árat kell csak fizetni akkor is, ha a közterület-felügyelők az előírt két óránál legalább harminc perccel később érkeznek a helyszínre. Egyáltalán nem kell fizetni akkor, ha ez az előírtnál egy órával később történik meg. A kocsit továbbra is csak akkor szállíthatják el, ha az veszélyezteti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot.

parkol2

A közterületen, rendszám nélkül hagyott kocsi a figyelmeztetés elhelyezésétől számított 30 napon túl szállítható el. Az autósok eligazodását a jövőben segíti majd, hogy a közterület-felügyelet az elszállítástól számított 30 percen belül az illetékes önkormányzat honlapján közzéteszi az autó rendszámát és az átvétellel kapcsolatos információkat. Ezzel kapcsolatban egyébként a közterület-felügyelet és a rendőrség is tájékoztatást ad.

2010. május 1-jétől hatályba lép egy szabály, miszerint a közterület-felügyelő az elszállított jármű helyére jól látható öntapadós tájékoztató matricát tesz a kocsi tárolóhelyének címével és telefonszámával. Ha a megküldött felszólítás ellenére nem veszi át a kocsit a tulajdonos fél éven belül, akkor a közterület-felügyelet eladhatja azt.

Az új szabályozás 2010. január 1-jétől teszi lehetővé, hogy az autós elérhetősége bekerüljön a közúti közlekedési nyilvántartásba. Így az autó elszállítása előtt a közterület- felügyelőnek egy alkalommal meg kell próbálnia értesíteni őt. Ha az üzemben tartó jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik, és az autóját elviszi, akkor a kerékbilincset nem teszik fel, és nem szállítják el a kocsit sem.