Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Engedélyezték az 1-3 évesek oltását is

2009.11.03. 09:27 Módosítva: 2009-11-03 09:45:51
Már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védőoltás - jelentette be az egészségügyi miniszter. Hat hónapos kor alattiak esetében azért nem engedélyezték az oltást, mert nem volt ilyen korú gyermeken klinikai vizsgálat. A csecsemők úgy védhetők, ha a velük egy háztartásban élőket oltják be.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az új vírus elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét úgy, hogy az oltás már egyéves kortól beadható. Hat hónapos kor alattiak esetében azért nem engedélyezték az oltást, mert nem volt ilyen korú gyermeken klinikai vizsgálat.

A nemzetközi szakmai állásfoglalások sem egységesek abban, hogy a tojás alapú vakcinákat lehet-e alkalmazni ennél a korosztálynál, mert a tojásfehérje-allergia nem igazolható egyértelműen a 6-12 hónaposoknál. Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok.

Székely Tamás elmondta azt is, megváltoztatták a prioritási listát annyiban, hogy az egészen piciket úgy próbálják védeni, hogy a közvetlen családtagokat, a velük egy háztartásban élőket beoltják.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy megkezdődnek az iskolai, óvodai oltások is. Az iskola levélben tájékoztatja a szülőt az oltásról, azt beadni csak szülő beleegyezéssel lehet. A vakcina patikai forgalmazása folyamatos, 430 gyógyszertárban elérhető a készítmény - mondta a miniszter.

Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos a magyar helyzetről elmondta, a vírus magyarországi felbukkanása óta 306 esetben igazolták az H1N1 vírust, eddig 64 embert kellett kórházban ápolni és négy embert halt meg.

Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a gyermekek klinikai vizsgálata során enyhe mellékhatások jelentkeztek, mint enyhe rosszullét, hányinger, az oltás helyén bőrpír, hőemelkedés.

Mint Székely Tamás elmondta: a cél, hogy a magyar lakosság 60 százaléka be legyen oltva. A miniszter úgy vélte, december közepére az átoltottsági arány elérheti a 30-35 százalékot. Megjegyezte: eddig 900 ezer adagot szállítottak ki a háziorvosokhoz, a kritikus infrastruktúrát ellátó cégekhez és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz.