Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem akart kórházban maradni a szentlőrinckátai fiú

2009.11.11. 14:30
Szabályosan látták el a kórházak azt a 15 éves szentlőrinckátai fiút, aki H1N1 fertőzéssel hunyt el, közölte az eset kapcsán belső vizsgálatot lefolytató jászberényi Szent Erzsébet Kórház vezetője.

Először a jászberényi kórházba került a 15 éves fiú, aki november elsején a szolnoki Hetényi kórházban hunyt el, és szervezetében a boncolás után a H1N1 vírust diagnosztizálták.

A jászberényi intézmény belső vizsgálata megállapította, hogy a beteg ellátása mindkét alkalommal a szakmai szabályoknak megfelelő volt, közölte Szabó Tamás ügyvezető igazgató.

Kórosan elhízott

Tájékoztatása szerint a fiú 2001 tavaszán már feküdt a jászberényi kórházban asztmás megbetegedése miatt, majd elbocsátását követően a pulmonológiai szakrendelésen folyamatos ambuláns gondozásban részesült. Időközbeni extrém túlsúlya miatt kezelő szakorvosa gyermekklinikai kivizsgálást kezdeményezett, amely érdemi változást nem hozott, feltehetően a túlzott kalóriabevitel miatt. A kóros elhízás miatt a fiatal páciensnek nyugalmi helyzetében is erős, terhelésre pedig nehézlégzése volt.

A beteg október 26-án jelentkezett először édesanyjával a kórház pulmonológiai szakrendelésen, ahol a fizikális vizsgálat mellett röntgenfelvétel készült. Ez utóbbi a tüdő jobb oldalán gyengült légzési területnek megfelelő gyulladást igazolt.

Nem akart a kórházban maradni

A gyermek és anyja a kórházi felvétel ellen akkor tiltakozott, a kezelőorvos pedig mérlegelve az egyéb körülményeket, az ambuláns kezelés mellett döntött. A fiúnak antibiotikumot adott, életmódbeli tanácsokkal látta el, majd hazabocsátotta azzal, hogy állapotának romlása esetén azonnal, egyébként négy nap múlva kontrollvizsgálaton mindenképpen jelentkezzen.

A beteg édesanyjával október 29-én reggel kereste fel másodszor a kórház gyermekosztályát súlyos általános állapotban, kifejezetten nehézlégzéssel és a tüdő felett hörgő színezetű légzési hanggal. A röntgenlelet kétoldali tüdőgyulladást, és kisvérköri pangást igazolt. Mindezekre tekintettel sürgősségi ellátása után, oxigénadás mellett a szolnoki Hetényi kórház gyermekosztályára került, ahol az intenzív ellátás ellenére november elsején meghalt.