Nem akart kórházban maradni a szentlőrinckátai fiú

2009.11.11. 14:30
Szabályosan látták el a kórházak azt a 15 éves szentlőrinckátai fiút, aki H1N1 fertőzéssel hunyt el, közölte az eset kapcsán belső vizsgálatot lefolytató jászberényi Szent Erzsébet Kórház vezetője.

Először a jászberényi kórházba került a 15 éves fiú, aki november elsején a szolnoki Hetényi kórházban hunyt el, és szervezetében a boncolás után a H1N1 vírust diagnosztizálták.

A jászberényi intézmény belső vizsgálata megállapította, hogy a beteg ellátása mindkét alkalommal a szakmai szabályoknak megfelelő volt, közölte Szabó Tamás ügyvezető igazgató.

Kórosan elhízott

Tájékoztatása szerint a fiú 2001 tavaszán már feküdt a jászberényi kórházban asztmás megbetegedése miatt, majd elbocsátását követően a pulmonológiai szakrendelésen folyamatos ambuláns gondozásban részesült. Időközbeni extrém túlsúlya miatt kezelő szakorvosa gyermekklinikai kivizsgálást kezdeményezett, amely érdemi változást nem hozott, feltehetően a túlzott kalóriabevitel miatt. A kóros elhízás miatt a fiatal páciensnek nyugalmi helyzetében is erős, terhelésre pedig nehézlégzése volt.

A beteg október 26-án jelentkezett először édesanyjával a kórház pulmonológiai szakrendelésen, ahol a fizikális vizsgálat mellett röntgenfelvétel készült. Ez utóbbi a tüdő jobb oldalán gyengült légzési területnek megfelelő gyulladást igazolt.

Nem akart a kórházban maradni

A gyermek és anyja a kórházi felvétel ellen akkor tiltakozott, a kezelőorvos pedig mérlegelve az egyéb körülményeket, az ambuláns kezelés mellett döntött. A fiúnak antibiotikumot adott, életmódbeli tanácsokkal látta el, majd hazabocsátotta azzal, hogy állapotának romlása esetén azonnal, egyébként négy nap múlva kontrollvizsgálaton mindenképpen jelentkezzen.

A beteg édesanyjával október 29-én reggel kereste fel másodszor a kórház gyermekosztályát súlyos általános állapotban, kifejezetten nehézlégzéssel és a tüdő felett hörgő színezetű légzési hanggal. A röntgenlelet kétoldali tüdőgyulladást, és kisvérköri pangást igazolt. Mindezekre tekintettel sürgősségi ellátása után, oxigénadás mellett a szolnoki Hetényi kórház gyermekosztályára került, ahol az intenzív ellátás ellenére november elsején meghalt.