Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Egy helyen kezelik a drogosokat, az időseket és a gyerekeket

2009.11.12. 15:46
Jelentést készít az ombudsmani hivatal az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának következményeiről, a vizsgálat szerint a bezárást megsínylette a fővárosi pszichiátriai ellátás. Például azt tapasztalták, hogy drogfüggők, idősek és gyerekek pszichiátriai ellátása zajlik egy helyen.

A fővárosi pszichiátriai ellátás megsínylette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását, mondta el az Országgyűlési Biztosok Hivatalának (OBH) főosztályvezetője egy készülő jelentésre hivatkozva csütörtökön.

Az OPNI bezárásról 2008-ban készült ombudsmani jelentés már megállapította, hogy sérültek a betegjogok, az ápoltak egy része az utcára került és a hajléktalanellátásban jelent meg.

Nyáron utóvizsgálatba kezdett a hivatal, az erről szóló jelentés heteken belül nyilvánosságra kerül. Annak eddigi megállapításait ismertetve Borza Beáta, az OBH főosztályvezetője elmondta, az OPNI bezárása után még mindig megoldásra vár a fővárosi pszichiátriai és addiktológiai ellátás, és egyelőre még meglehetősen konfliktusos a rendszer működése.

Az OBH munkatársai a vizsgálat végzésekor például azt tapasztalták, hogy drogfüggők, idősek és gyerekek pszichiátriai ellátása zajlott egy helyen. A több különféle kezelés alkalmazására felkészült OPNI bezárása problémát okoz abból a szempontból is, hogy jelenleg nehézségekbe ütközik az ilyen komplex kezelésre szoruló betegek ellátása a fővárosban.

A pszichiátriai betegek száma egyre nő, de eközben mind kevesebben, mind nagyobb nehézségek közepette részesülnek megfelelő ellátásban, figyelmeztetett Borza Beáta.