Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét tankolhatnak a romák Jászalsószentgyörgyön

2009.11.15. 09:52
Miután megállapodott a térség és Jász-Nagykun-Szolnok megye roma vezetőivel, elállt attól a szándékától, hogy kitiltsa benzinkútjáról a cigányokat, közölte Szabó László, a jászalsószentgyörgyi töltőállomás tulajdonosa.

A jászalsószentgyörgyi benzinkút vezetője pénteken szóban, szombaton pedig egy együttműködési megállapodástervezet szentesítésével írásban is megállapodott a térség és a megye cigány kisebbségi önkormányzatainak vezetőivel.

A dokumentum lényege, hogy az érintett roma vezetők személyesen igyekeznek jobb belátásra bírni azokat a - benzinkút-tulajdonos szerint roma - autósokat, akik tankolás után rendszeresen fizetés nélkül távoznak a töltőállomásról.

Emellett a felek kezdeményezik, annak a jelenleg még érvényben lévő joggyakorlatnak a megszüntetését is, miszerint aki 20 ezer forint alatti értékben lop, az nem követ el bűncselekményt, tette csak szabálysértésnek minősül, melyet nem rendőrségi, hanem közigazgatási eljárás keretében vizsgálnak.

Leszedte a feliratot

A férfi hangsúlyozta: a papír aláírását követően azonnal eltávolította a létesítményre korábban kitett feliratot, amelyen egyebek mellett az volt olvasható: "Az elmúlt időszakban bekövetkezett események késztetnek arra, hogy a tulajdonomat képező és általam üzemeltetett benzinkutat bezárom a roma, cigány kisebbség előtt."

„Ezt a felhívást egyébként többek között az igazságügyi miniszterhez, a kisebbségi ombudsmanhoz és a megyei rendőrfőkapitányhoz is eljuttattam. Vállalom érte a felelősséget. Ha megbüntetnek, kifizetem, ha elítélnek, leülöm” - fogalmazott a vállalkozó.

A töltőállomás tulajdonosa állította: évente 750 ezer forint kár éri azért, mert többen nem fizetnek a tankolás után, azt mondta, a kamerák felvételei, valamint a szemtanúk egyértelműen bizonyítják, hogy romákról van szó.