Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladó egy református templom

2009.11.17. 09:16 Módosítva: 2009-11-17 09:16:44
Elfogytak a hívek, ezért 4,5 millió forintért eladó a medgyesegyházi református templom.

A hetven férőhelyes templom az 1800-as évek végén eredetileg zsinagógának épült, s ez volt az eleki járás egyetlen zsidótemploma  - írta a Békés Megyei Hírlap kedden. A helyi zsidók többsége a második világháborúban a koncentrációs táborokban vesztette életét, így a zsinagóga hívek nélkül maradt. A református gyülekezet 1951-ben vásárolta meg, a templom 171 kilogrammos harangját Rákosi Mátyás akkor adományozta a gyülekezetnek.

Az utóbbi években azonban egy-két hívőnél több soha nem jelent meg a minden hónap harmadik vasárnapján rendezett istentiszteleteken. A templomban már nincs fűtés, mert elromlott a konvektor, és legutóbb már a világítás sem működött. Hosszas vívódás után döntött a szórványgyülekezet hitéletének irányítója, hogy akkor tesznek jót az épülettel, ha eladják. A felújítás ugyanis legalább 30 millió forintba kerülne, ám erre nincs pénzük. Molnár Virág szerint az épületet 4,5 millió forintra értékelték fel, és csak olyan vevő jöhet számításba, aki garantálja, hogy megőrzi az utókornak, és kizárólag kulturális célokra használja.

A harangot megveszi az önkormányzat, mert nem szeretnék, ha máshová kerülne.