Már 14 sajóbábonyi verekedő van őrizetben

2009.11.20. 09:06 Módosítva: 2009.11.20. 10:37
Újabb hat embert vettek őrizetbe a Borsod megyei Sajóbábonyban a hétvégén történt zavargások miatt. A helyi lakosok ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, közösség elleni erőszak bűntette megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Eddig nyolc embert - a mostaniakkal együtt 14-et - vettek őrizetbe a Sajóbábonyban történt zavargások miatt. Egyedné Novodonszki Éva rendőrségi szóvivő közölte: mindannyiuk ellen "felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja" miatt indítottak eljárást.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között. Az eddigi adatok szerint 40-50 helybéli vascsövekkel, fakarókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel vonult a települést jelző táblához, miután megtudták, hogy a Jobbik tagjai a településre érkeznek. Egy roma nő megpofozott egy MSZP-s önkormányzati képviselőt, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. Megrongáltak egy autót is.

Csütörtökön nyomozást rendeltek el a balhéban részt vevő gárdisták ellen is: a rendőrség egyesülési joggal való visszaélés miatt nyomoz, a gyanú szerint ugyanis többen "a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésére irányuló magatartást tanúsítottak".

Az Országos Cigány Önkormányzat közösség elleni izgatás és uszítás miatt büntetőfeljelentést tesz a Sajóbábonyban megjelent gárdisták és jobbikosok ellen.