Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titokban maradhat a vallás

2009.11.20. 14:49
Továbbra sem gyűjthetnének a vallásra vonatkozó adatokat a 2011-es népszámláláson, ha az Országgyűlés hétfőn elfogadja a kormány által a népszámlálási törvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványt.

Sólyom László október 21-én küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson valamennyi kérdéskör szerepelt.

Az államfő úgy vélte, egyrészt valamennyi adat fontos jellemzője a társadalomnak, másrészt a társadalmi folyamatok könnyebben megérthetőek és elemezhetőek, ha a tízévente sorra kerülő népszámlálásokon ugyanazok a kérdéskörök szerepelnek, és így a felvett adatokat össze lehet vetni.

A köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy a 2011-es népszámláláson csak a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kérdése szerepelne, nem pedig általában a nemzetiség, függetlenül attól, hogy a személy kisebbségi vagy többségi nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

Az egészségi állapotról sem faggatnak

A kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány részben orvosolná az államfő által felvetett problémákat, így a kisebbséghez tartozás helyett a hovatartozásról és az anyanyelvről kérdeznék a népszámláláson az állampolgárokat, és a termékenység is felkerül a megadandó adatok közzé. Nem szerepel azonban az adatkörök között a vallás és az egészségi állapot.

A módosító indítvánnyal bekerülne a törvénybe, hogy az Országgyűlés felkéri a kormányt, dolgozzon ki egy mintavételen alapuló adatgyűjtési programot a fogyatékossággal összefüggő adatok összegyűjtésére 2010. szeptember 30-ig.

A fideszes Balog Zoltán is benyújtott egy zárószavazás előtti módosító javaslatot. Ebben jelentősen bővíti az adatköröket, így lakások mellett az üdülőket, valamint a közösségi elhelyezést szolgáló intézményeket is felméretné.

Az ellenzéki képviselő azt javasolja, hogy a népszámláláson kérdezzenek rá a vallási hovatartozásra, az egészségi állapotra, illetve nyelvismeretre. Balog Zoltán a nemzeti és etnikai hovatartozás helyett a nemzetiségre és az anyanyelvre kérdeztetne rá, azzal a kikötéssel, hogy ezekre, illetve az egészségi állapotra és a vallásra vonatkozó kérdésekre nem lenne kötelező válaszolni.

2011 őszén lenne a népszámlálás

Az Országgyűlés október 5-én fogadta el a népszámlálást elrendelő törvényt a kormánypárti és szabad demokrata képviselők 192 igen, egy nem szavazatával, 155 ellenzéki képviselő tartózkodása mellett.

Az akkor elfogadott jogszabály szerint a teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálást 2011 őszén tartják, az adatfelvételt 2011. október 1. és november 30. között kell végrehajtani.

A népszámlálás során az adatszolgáltatás a természetes személyek, a lakások, valamint az intézetek bizonyos adatköreinek összeírására terjed ki. Az adatszolgáltatás - a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás jelzésének kivételével - kötelező, egyben kötelező a valóságnak megfelelő adatot szolgáltatni.