Ilona
17 °C
32 °C

Titokban maradhat a vallás

2009.11.20. 14:49
Továbbra sem gyűjthetnének a vallásra vonatkozó adatokat a 2011-es népszámláláson, ha az Országgyűlés hétfőn elfogadja a kormány által a népszámlálási törvényhez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványt.

Sólyom László október 21-én küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson valamennyi kérdéskör szerepelt.

Az államfő úgy vélte, egyrészt valamennyi adat fontos jellemzője a társadalomnak, másrészt a társadalmi folyamatok könnyebben megérthetőek és elemezhetőek, ha a tízévente sorra kerülő népszámlálásokon ugyanazok a kérdéskörök szerepelnek, és így a felvett adatokat össze lehet vetni.

A köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy a 2011-es népszámláláson csak a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kérdése szerepelne, nem pedig általában a nemzetiség, függetlenül attól, hogy a személy kisebbségi vagy többségi nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

Az egészségi állapotról sem faggatnak

A kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány részben orvosolná az államfő által felvetett problémákat, így a kisebbséghez tartozás helyett a hovatartozásról és az anyanyelvről kérdeznék a népszámláláson az állampolgárokat, és a termékenység is felkerül a megadandó adatok közzé. Nem szerepel azonban az adatkörök között a vallás és az egészségi állapot.

A módosító indítvánnyal bekerülne a törvénybe, hogy az Országgyűlés felkéri a kormányt, dolgozzon ki egy mintavételen alapuló adatgyűjtési programot a fogyatékossággal összefüggő adatok összegyűjtésére 2010. szeptember 30-ig.

A fideszes Balog Zoltán is benyújtott egy zárószavazás előtti módosító javaslatot. Ebben jelentősen bővíti az adatköröket, így lakások mellett az üdülőket, valamint a közösségi elhelyezést szolgáló intézményeket is felméretné.

Az ellenzéki képviselő azt javasolja, hogy a népszámláláson kérdezzenek rá a vallási hovatartozásra, az egészségi állapotra, illetve nyelvismeretre. Balog Zoltán a nemzeti és etnikai hovatartozás helyett a nemzetiségre és az anyanyelvre kérdeztetne rá, azzal a kikötéssel, hogy ezekre, illetve az egészségi állapotra és a vallásra vonatkozó kérdésekre nem lenne kötelező válaszolni.

2011 őszén lenne a népszámlálás

Az Országgyűlés október 5-én fogadta el a népszámlálást elrendelő törvényt a kormánypárti és szabad demokrata képviselők 192 igen, egy nem szavazatával, 155 ellenzéki képviselő tartózkodása mellett.

Az akkor elfogadott jogszabály szerint a teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálást 2011 őszén tartják, az adatfelvételt 2011. október 1. és november 30. között kell végrehajtani.

A népszámlálás során az adatszolgáltatás a természetes személyek, a lakások, valamint az intézetek bizonyos adatköreinek összeírására terjed ki. Az adatszolgáltatás - a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás jelzésének kivételével - kötelező, egyben kötelező a valóságnak megfelelő adatot szolgáltatni.