Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Bliccelő gyereket nem rakhat le a vonatról a kalaúz

2009.11.22. 13:52 Módosítva: 2009.11.22. 13:57
A bliccelőktől lehet pótdíjat kérni, de a kalauz nem szállíthat le a vonatról felügyelet nélkül utazó gyermeket. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a vonatok utazóközönségét sem lehet becsmérelni a jegy hiánya miatt.

A biztos átfogó vizsgálatot folytatott a MÁV-Start Zrt.-nél. Szabó Máté a panaszok között találkozott olyan esettel, amikor a jegyvizsgáló útközben, egy állomáson leszállított a vonatról két iskolába utazó, 10 és 13 éves gyermeket, mert otthon felejtették a bérletüket.

A biztos ezzel kapcsolatban felhívta a vasúttársaság figyelmét arra, hogy nemcsak az állam és a család felelős a gyermekek védelméért. Elismerte, hogy a vasúttársaság különböző szankciókat alkalmazhat a jegy nélkül utazókkal szemben, például pótdíjat követelhet, illetve leszállíthatja a nem fizető utast a vonatról.

De - hívta fel a figyelmet - a gyermekek védelemhez való joga sérül, amikor a szülő, vagy más felügyelő nélkül utazó gyermeket szállítanak le a vonatról, az úti céltól eltérő megállóhelyen úgy, hogy a vasúttársaság nem tudja garantálni a gyermek felügyeletét.

Szabó Máté nyomatékosan felhívta a vasúttársaság figyelmet arra is, hogy az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát sérti, ha a MÁV-Start Zrt. alkalmazottja "megalázó módon viselkedik, kifogásolható hangnemben minősíti a menetjegy hiányát, bármilyen hiányosságát, az utas magatartását".

A biztos korábbi vizsgálatában már megállapította, hogy könnyen hamisítható, másolható az állami alkalmazottak évi 12 utazásra szóló utalványa, és sokszor kellemetlen, olykor megalázó jogvitához vezet, amikor a jegyvizsgáló feltételezi, hogy hamis vagy hamisított a kedvezményt jogszerűen igénybe vevő utas utalványa. A biztos ismét felkérte a közlekedési minisztert, hogy hozza meg mindazon jogalkotási és technikai intézkedéseket, amelyek kizárják a visszaélések lehetőségét, és az utasok kétséget kizáróan igazolni tudják az utazási kedvezményük meglétét.  • Vennék
  • Hírek