Jenő
-3 °C
6 °C

Bliccelő gyereket nem rakhat le a vonatról a kalaúz

2009.11.22. 13:52 Módosítva: 2009-11-22 13:57:37
A bliccelőktől lehet pótdíjat kérni, de a kalauz nem szállíthat le a vonatról felügyelet nélkül utazó gyermeket. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a vonatok utazóközönségét sem lehet becsmérelni a jegy hiánya miatt.

A biztos átfogó vizsgálatot folytatott a MÁV-Start Zrt.-nél. Szabó Máté a panaszok között találkozott olyan esettel, amikor a jegyvizsgáló útközben, egy állomáson leszállított a vonatról két iskolába utazó, 10 és 13 éves gyermeket, mert otthon felejtették a bérletüket.

A biztos ezzel kapcsolatban felhívta a vasúttársaság figyelmét arra, hogy nemcsak az állam és a család felelős a gyermekek védelméért. Elismerte, hogy a vasúttársaság különböző szankciókat alkalmazhat a jegy nélkül utazókkal szemben, például pótdíjat követelhet, illetve leszállíthatja a nem fizető utast a vonatról.

De - hívta fel a figyelmet - a gyermekek védelemhez való joga sérül, amikor a szülő, vagy más felügyelő nélkül utazó gyermeket szállítanak le a vonatról, az úti céltól eltérő megállóhelyen úgy, hogy a vasúttársaság nem tudja garantálni a gyermek felügyeletét.

Szabó Máté nyomatékosan felhívta a vasúttársaság figyelmet arra is, hogy az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát sérti, ha a MÁV-Start Zrt. alkalmazottja "megalázó módon viselkedik, kifogásolható hangnemben minősíti a menetjegy hiányát, bármilyen hiányosságát, az utas magatartását".

A biztos korábbi vizsgálatában már megállapította, hogy könnyen hamisítható, másolható az állami alkalmazottak évi 12 utazásra szóló utalványa, és sokszor kellemetlen, olykor megalázó jogvitához vezet, amikor a jegyvizsgáló feltételezi, hogy hamis vagy hamisított a kedvezményt jogszerűen igénybe vevő utas utalványa. A biztos ismét felkérte a közlekedési minisztert, hogy hozza meg mindazon jogalkotási és technikai intézkedéseket, amelyek kizárják a visszaélések lehetőségét, és az utasok kétséget kizáróan igazolni tudják az utazási kedvezményük meglétét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?