Sólyom és Orbán alacsonyan szárnyal

2009.11.23. 07:48 Módosítva: 2009.11.23. 07:52
Kilenc-tízpontos előnyt tudhat magáénak Sólyom László és Orbán Viktor a politikusok népszerűségi listáján a harmadik helyen álló Szili Katalinnal szemben, aki egyébként a legnépszerűbb kormánypárti politikus.

Abszolút mélyponton a hazai politikusok kedveltsége, derül ki a Szonda-Ipsos novemberében készült közvélemény kutatásából, amelyből a Népszabadság közölt részleteket.

Az összesített értékelés minden eddiginél alacsonyabb, 28 pontos. Az év elejétől kezdve átlagosan 7 pontos vesztett a politikai elit a 100 fokos skálán. Novemberben szinte mindenkinek romlott a megítélése, azaz többségüknek 30 pont alá csökkent a rokonszenvmutatója, és továbbra is mindenkinek 50 pont alatt van a népszerűsége, azaz sincs olyan magyar politikus, akit többen kedvelnének, mint ahányan nem.

Sólyom László változatlanul 47 százalékkal vezeti a népszerűségi listát, Orbán Viktor viszont vesztett egy pontot, így az októberi holtversenyes első helyezésről visszacsúszott a második helyre, 46 ponttal.

A legkevésbé utált két politikust Szili Katalin követi 37 ponttal, akit a fideszes Navracsics Tibor szorongat 35 ponttal. Ő egyébként októberben még megelőzte a parlament exelnökét, de népszerűsége négy pontot zuhant egy hónap alatt, így a dobogó harmadik helyét át kellett engednie Szili Katalinnak.

Az ötödik helyen ismét egy MSZP-s arc: Gráf József agrárminiszter népszerűsége 32 pont. Őt a Fideszes Kövér László követi 30 ponttal. majd ismét egy MSZP-s, de már a 30 százalék alatti régióból: Szekeres Imre (29).

Nem változott igazán a Jobbik elnökének kedveltsége, Vona Gábor ugyancsak 29 pontot kapott, egy pontos csökkenésssel maradt a nyolcadik helyen, a szintén egy pontot eső Szekeres, éa a négy pontot zuhanó KDNP-s Semjén Zsolt által közrefogva. A Jobbik elnöke megelőzi többek között Mesterházy Attilát (28) Dávid Ibolyát (27), Lendvai Ildikót (26), Kiss Pétert (25) és Bajnai Gordont is.

Bajnai Gordon miniszterelnök egyébként a mezőny közepén található 27 ponttal, az ő népszerűsűge egyébként az októberihez képest egy ponttal emelkedett, egyedüliként a mezőnyben.

A sort Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő (változatlanul 19 százalékkal) és az SZDSZ elnöke, Retkes Attila (négy fokot zuhanva 19 százalékkal), illetve a párt frakcióvezetője, Kóka János (17) zárja.