Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom és Orbán alacsonyan szárnyal

2009.11.23. 07:48 Módosítva: 2009-11-23 07:52:48
Kilenc-tízpontos előnyt tudhat magáénak Sólyom László és Orbán Viktor a politikusok népszerűségi listáján a harmadik helyen álló Szili Katalinnal szemben, aki egyébként a legnépszerűbb kormánypárti politikus.

Abszolút mélyponton a hazai politikusok kedveltsége, derül ki a Szonda-Ipsos novemberében készült közvélemény kutatásából, amelyből a Népszabadság közölt részleteket.

Az összesített értékelés minden eddiginél alacsonyabb, 28 pontos. Az év elejétől kezdve átlagosan 7 pontos vesztett a politikai elit a 100 fokos skálán. Novemberben szinte mindenkinek romlott a megítélése, azaz többségüknek 30 pont alá csökkent a rokonszenvmutatója, és továbbra is mindenkinek 50 pont alatt van a népszerűsége, azaz sincs olyan magyar politikus, akit többen kedvelnének, mint ahányan nem.

Sólyom László változatlanul 47 százalékkal vezeti a népszerűségi listát, Orbán Viktor viszont vesztett egy pontot, így az októberi holtversenyes első helyezésről visszacsúszott a második helyre, 46 ponttal.

A legkevésbé utált két politikust Szili Katalin követi 37 ponttal, akit a fideszes Navracsics Tibor szorongat 35 ponttal. Ő egyébként októberben még megelőzte a parlament exelnökét, de népszerűsége négy pontot zuhant egy hónap alatt, így a dobogó harmadik helyét át kellett engednie Szili Katalinnak.

Az ötödik helyen ismét egy MSZP-s arc: Gráf József agrárminiszter népszerűsége 32 pont. Őt a Fideszes Kövér László követi 30 ponttal. majd ismét egy MSZP-s, de már a 30 százalék alatti régióból: Szekeres Imre (29).

Nem változott igazán a Jobbik elnökének kedveltsége, Vona Gábor ugyancsak 29 pontot kapott, egy pontos csökkenésssel maradt a nyolcadik helyen, a szintén egy pontot eső Szekeres, éa a négy pontot zuhanó KDNP-s Semjén Zsolt által közrefogva. A Jobbik elnöke megelőzi többek között Mesterházy Attilát (28) Dávid Ibolyát (27), Lendvai Ildikót (26), Kiss Pétert (25) és Bajnai Gordont is.

Bajnai Gordon miniszterelnök egyébként a mezőny közepén található 27 ponttal, az ő népszerűsűge egyébként az októberihez képest egy ponttal emelkedett, egyedüliként a mezőnyben.

A sort Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő (változatlanul 19 százalékkal) és az SZDSZ elnöke, Retkes Attila (négy fokot zuhanva 19 százalékkal), illetve a párt frakcióvezetője, Kóka János (17) zárja.