Hipergyors az új influenza vírus

2009.11.25. 18:28
Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója.

Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz. "Nagyon  intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében" - mutatott rá az immunológus.

További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre.  "Közeli és valós a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok.

E veszélyek fényében "elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég a hagyományos módon egészségesen élni és ezzel az immunrendszert erősíteni" - magyarázta Falus András.

Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nők és fiatalok esetében. Előbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely "nagyon nem kedvez" a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet "túlreagálása" kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat.

Mint Falus András rámutatott, ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék. "Olyan mellékhatások fordulnak elő, mint a szezonális influenza elleni védőoltásnál tapasztaltak, csak még ritkábban jelentkeznek" - emelte ki a professzor, megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévő higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszély nincs.

Falus András hozzáfűzte, hogy talán nem a háziorvosok dolga lett volna eldönteni a vakcináció kérdését, hanem egy szakmai testületé.  A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága, amely magyar immunológia legmagasabb szinten képviselt testülete, közzé is tette az álláspontját.

"Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévő az állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentős. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni" - összegezte Falus András.  • Hírek
  • Bankszámla