Bajnai: Áruló, aki nem követ

2009.11.30. 16:28 Módosítva: 2009.11.30. 19:26
Bajnai Gordon napirend előtt is arról beszélt, hogy a válságkezelő kormány munkája ugyan nem ért véget, de a hét hónapja hivatalban lévő kabinet eddigi legfontosabb törvényéről döntenek ma. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője egyébként jelezte, hogy Bajnai teljes felszólalása házszabályellenes volt, mert egyébként is napirenden lévő témáról napirend előtt nem lehet beszélni.

A parlament hétfőn megszavazta a jövő évi költségvetést, amiről itt olvashat>>>

A szavazás előtt a szokásos menetrend szerint zajlott a napirend.

Bajnai szerint a mostani költségvetés hatalmas, 1200 milliárd forintos megtakarításával különleges. Szerinte ez a nagy spórolás esélyt ad arra, hogy Magyarország 2011-12-től már gyarapodhasson és a nemzetközi válság hatásain gyorsan túlléphessen. Bajnai megkeszönte az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hogy bátran támogatták ezt a takarékos költségvetést. Arról is szólt, hogy a következő kormány már építhet erre a költségvetésre, innen lehet tovább építkezni. Aki szerinte vissza akar térni az osztogatáshoz, az tönkre teszi az eredményeket, az elárulja a jövőt. A mostani költségvetés nyomán érkező bevételeket már végiggondoltabban kell elosztani, mint történt ez korábban.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Fidesz és a KDNP szónokai is felidézték, hogy Bajnai most úgy csinál, mintha nem lett volna tagja az osztogatásokkal a magyar gazdaságot szétziláló kormánynak. Ezért szerintük nem hiteles Bajnai spórolásról szóló szövege. Navracsics Tibor emlékeztetett, hogy a visegrádi országok mind jobban teljesítettek az elmúlt öt évben, mint az MSZP és SZDSZ vezette Magyarország. Hargitai János (KDNP) pedig arra figyelmeztetett, hogy a Bajnai-kormány nem adócsökkentésre készül, hanem csak adóátrendezésre, vagyis amit egyik helyen odaadnak, azt a másik helyen elvesznek.

09

Bajnai nem cáfolta az adóátrendezéses érvet, de jelezte, hogy igazságosabb lesz a rendszer általa, és jobban megéri majd dolgozni, ami nagyon fontos szempont. A kormányfő szerint a Fidesz-KDNP cinikus, mert miközben tudják, hogy a mostani kormány sokat javított az ország helyzetén, úgy tesznek, mintha ez nem lenne igaz, kihasználva, hogy a javulást az emberek többsége még nem érzékeli. Aztán majd kormányra jutva a mostani eredmények nyomán learatják a sikert. A Gyurcsány-kormányban való részvételét firtató megjegyzésekre (hol volt akkor a józan esze?) nem reagált.

Mesterházy Attila (MSZP) méltatta, hogy mekkora önmérsékletet tartott pártja, és nem ment bele választások előtti osztogatásba. Kóka János annak örült, hogy a Bajnai-kormány megalakulása előtt nem mentek bele az SZDSZ-es képviselők a parlament felosztásába, mert akkor most már 300 forint felett lenne valószínűleg az euró.

06

Az interpellációk idején a Fidesz tematikus napot tartott ismét, egymás után háromszor is jelezve, hogy számos új kormányzási kinevezés mögött mutyi, rokonok és barátok ejtőernyőzése, kimenekítése lehetett. Kulturális intézmények vezetésére és diplomáciai kiküldetésbe helyezett emberek új megbizatását támadták. A kormány részéről válaszolók szerint szó sem volt mutyiról, mindig a szakmai szempontok vezérelték a döntéseket.

Az SZDSZ-en kívül a többi párt egyetértett, hogy soron kívül szavazzon a parlament egy Ukrajnát elítélő nyilatkozatról, mert a magyar kisebbségi oktatás súlyos sérelmeket szenvedett az idei tanév kezdetével. Az SZDSZ azért nem támogatta a javaslatot, mert szerintük meg kéne várni a januári ukrán elnökválasztást.