A december 5-i népszavazásra emlékeztek

2009.12.05. 20:31 Módosítva: 2009.12.05. 20:40
Határon túli magyar vezetők beszédeivel és kulturális műsorral tartott megemlékezést In Memoriam December 5. címmel a Polgárok Háza szombaton a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás 5. évfordulója alkalmából.

Hende Csaba (Fidesz), az Országgyűlés jegyzője, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke utalt arra, hogy egy új kormány megalakulását követően megoldódhat a kettős állampolgárság ügye.

"A nemzet fenntartásához az embernek áldozatot kell vállalnia" - jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, aki szerint rosszul érveltek azok a 2004. december 5-i népszavazás előtt, akik az életszínvonal csökkenése miatt a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megadása ellen érveltek.

"Ha szétrágja az államot a korrupció, az életszínvonal nem egy-két százalékkal fog esni" - jelentette ki, hozzátéve, hogy még Ukrajnáénál rosszabb helyzet is lehetséges. Szerinte a nemzettel nem törődő "potyautasok nem fogják fel, hogy nemzet nélkül nincs ország". Beszédében hangsúlyozta, hogy "minden egyes elvesztett illúzió segít", december 5-e segíthet mindenkinek abban, hogy "ha úgy gondolja magáról, hogy a nemzet tagja, akkor fel tudja mérni annak súlyát, hogy ez a döntés mit jelentett".

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnöke beszédében kétségét fejezte ki, hogy "egy ilyen kérdésben egyáltalán népszavazást kellett-e kezdeményezni". Úgy vélte, hogy a népszavazás kimeneteléért "a szavazás kezdeményezője is felelős, ha nem felelősebb", mint a választópolgárok.

"Ha ismerjük nemzetünk állapotát, Magyarország közállapotait, akkor olyan kérdésben nem szabad népszavazást kezdeményezni, amelynek a korábbi megszűnéséért nem a nép felelős". Duray Miklós szerint az állampolgárság alapjog, amiről nem szavazni kell, hanem "a törvényhozásnak kell megalkotnia azokat az eszközöket, amelyekkel az alapjoghoz hozzá lehet férni".

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint a vajdasági magyarok, akik a kilencvenes évek elejétől hozzászoktak ahhoz, hogy "egyik csapás a másik után éri őket", úgy tekintenek a kettős állampolgárságra, mint egy elemére annak a politikai alapelvnek, amelynek célja a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli integrálása.

Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint a 2002-es választásokkor negatív kampányeszközként használták fel e a határon túli magyarok jogállásról szóló státustörvényt vagy kedvezménytörvényt. "Úgy vélte, hogy a határon túli magyaroknak "nagyobb veszteség volt a választás eredménye, mint amennyi lelki erőt adott a státustörvény". Hozzátette, hogy "bűntudatunk volt, hogy miattunk veszítette el a választásokat, az Orbán-kormány". Saját élményeire utalva elmondta, hogy 2004-ben a kampányban úgy érezte, "mindenki akarja a kettős állampolgárságot".