Valódi mokka nélkül nevetséges az antirasszizmus

2009.12.06. 10:13
Az MSZP választmányi többsége – félve, hogy borítja az elnökségben szentesített erőpozíciókat – nem szavazott meg egyetlen komolyabb változtatást sem az országos listában. Így lett fontosabb módosítás, hogy Teleki László, mint a cigányság egyetlen képviselője hét helyet előrerukkolhatott.

Ha nem lesz a képviselők között egyetlen „mokka” sem, hogyan akar majd az MSZP hiteltelesen fellépni a cigányság érdekében – tette fel a kérdést az országos választmány egyik tagja szombati ülésén, ahol a párt országos listájáról döntöttek.

Az Index információi szerint a küldött érvelése szerint az MSZP állandó témája, az antirasszizmus nevetségessé válik, ha a legnagyobb létszámú hazai kisebbségből senki sem kap befutó helyet. Ezért azt javasolta, hogy Teleki László korábbi romaügyi államtitkár kerüljön előrébb a listán.

A választmány megszavazta, hogy a roma politikus a 63. helyről lépjen előre az 56-ra, Donáth László helyére.

A belső hatalmi egyensúlyt nem érintő csere egyike volt azon ritka módosításoknak, amelyek átmentek a testületen. A választmány többsége a szombati ülésen nem akart borítani, és változatlanul hagyta a fontosabb személyiségek pozícióit, pedig számos javaslat született az átsorolásukra.

Az indítványozók nemcsak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök (4. hely), hanem például Burány Sándor budapesti elnök hátrébb helyezését is szerették volna elérni. Az utóbbit éppen Donáthra cserléték volna a 23. helyen.

Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke, Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila sajtótájékoztatót tart az MSZP választmányának zárt, évzáró ülését követően
Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke, Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila sajtótájékoztatót tart az MSZP választmányának zárt, évzáró ülését követően

Forrásaink szerint a nagyobb nyíltszíni konfrontációk nélkül levezényelt listaállításban sikerült nagyjából kompromisszumot kötni a párt fontosabb csoportjai között, a következő ciklusra vonatkozó szakmai kihívások azonban kimaradtak a kalkulációkból. Az alkotmányozásra és számos közjogi újításra készülő Fidesszel szemben például a jelek szerint csak Wiener György és Bárándy Gergely lesz a szocialisták fegyvere az új parlamenti ciklus alkotmányügyi bizottságában. A lista befutónak tartott helyein számos olyan gazdasági területen jeleskedő politikus szerepel, mint Veres János, Keller László, de igazi pénzügyi szaktekintély nem kapott jelölést.