Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ős MDF-esekre nyitott Dávid Ibolya

2009.12.09. 11:57 Módosítva: 2009-12-09 14:18:10
Konzervatív fordulat, bokrosi gazdaságpolitika és régi MDF-esek – Dávid Ibolya újabb két jelöltet hozott kívülről a pártba. Az antalli időkben indult Roszík Gábor lelkész és Katona Tamás történész vállalta a 2010-es megmérettetést.

A "nyitás politikája" nevet kapta az MDF vezetésétől az az eseménysorozat, amelyben Dávid Ibolya egymás után jelenti be, hogy a párt kívülről milyen jelölteket importált a 2010-es választásra. Deberczeni József politikai közíró – egyébként szintén egykori fórumos országgyűlési képviselő – egy héttel ezelőtti debütált a pártelnök oldalán, aki most újabb kettő régi-új pártprominenst mutatott be.

A szerdai eseményen Katona Tamás és Roszík Gábor állt ki Dávid mellé. Mindkettőjüket egyéni választókerületben indítja a párt, Roszík Gödöllőn, Katona pedig nagy valószínűséggel a számára megszokott I. kerületben. Dávid Ibolya a kijelölt választókörzetekről nem nyilatkozott.

A pártelnök szerint a szilárd közös értékrend és világnézet terelte ismét közös útra a pártot és a két jelöltet, akik az MDF színeiben térnek vissza a politikai életbe. „Hazánk fordulat előtt áll, ebben a folyamatban számítunk mindazok támogatására, akik osztják meggyőződésünket, miszerint Magyarországnak konzervatív fordulatra van szüksége. Konzervatív fordulat és egy bokrosi gazdaságpolitika kell ahhoz, hogy mielőbb kilábaljunk a válságból és az ország ismét fejlődő pályára álljon.” – jelentette ki Dávid.

Az evangélikus lelkész Roszík Gábort 1989 nyarán választották országgyűlési képviselővé Gödöllőn, miután Cservenka Ferencnét, a Pest megyei pártbizottság egykori első titkárát az MDF helyi szervezete vissza akarta hívni képviselői tisztségéből. Cservenkáné elébe ment a visszahívásnak azzal, hogy lemondott tisztségéről.

Dávid Ibolya, Roszík Gábor evangélikus lelkész és Katona Tamás történész
Dávid Ibolya, Roszík Gábor evangélikus lelkész és Katona Tamás történész

Roszík Gábor 1995-ben lépett ki az MDF-ből, a politizálással felhagyott. Az MDF-be 2008 októberében lépett be újra. Blogjában az okokról így írt: „Most viszont egy másodperc alatt döntöttem, mert úgy éreztem, hogy valahogy ki kell fejeznem, mennyire szeretem az MDF-et, milyen fontosnak tartom létét, politikai hitvallását, s mennyire felháborítanak azok az események, melyek a közelmúltban történtek, s legvégül Vas János kilépése [Vast a Tisztelet Társasága juttatta az MDF színeiben a parlamentbe]. Rögtön jeleztem Dávid Ibolyának és Kerék-Bárczy Szabolcsnak, hogy belépek az MDF-be, s nagy örömmel és jóleső érzéssel fogadtam, hogy döntésemet támogatják, örömmel fogadják, ajánlóim lesznek a belépési kérelmen.”

Roszík azonnal feladatot is kapott: két napja neki kellett újjálalkítani az MDF gödöllői szervezetét, amelyet a napokban oszlatott fel a párt választmányi elnöksége. Az indoklás szerint eredménytelen volt a helyiek munkája, a gödöllőiek szerint viszont nem ez lehetett a valódi ok, hiszen még az uniós választás idején is az átlag felett teljesített a körzet.

Az 1932-ben született Katona Tamás történész 1945 után és 1956-ban tagja, illetve vezetője volt a kisgazdák ifjúsági szervezetének, a Független Ifjúságnak, majd 1990-ben MDF-esként lett országgyűlési képviselő. Az első ciklusban a Külügyminisztérium politikai államtitkára, majd a miniszterelnökség politikai államtitkára.

Az 1994-es országgyűlési választáson listáról szerez mandátumot, majd az MDF X. országos gyűlése után – Jeszenszky Gézával, Kónya Imrével, Szabó Ivánnal és másokkal együtt – kilép a pártból és alapító tagja lett a Magyar Demokrata Néppártnak.

mdf451

Bokros Lajos MDF-es EP-listavezetővé választása után az Infó Rádiónak megértően nyilatkozott a döntésről: bár a Bokros-csomagot utálta az ország, '95-ben erre volt szükség.