Izgalmassá vált a nyugdíjreform végszavazása

2009.12.14. 17:13 Módosítva: 2009.12.14. 17:13
Összekapták magukat az év utolsó parlamenti ülésnapjára a képviselők, és szokatlan izgalmakat produkáltak. Szanyi Tibor a frakcióvezetőjével és miniszterelnök-jelöltjével, Mesterházy Attilával vitatkozott, mert a szocialisták napirenden hagyták a nyugdíjbiztosítási reformot. Balog Zoltán pedig álrendőrökről kérdezett, amire Avarkeszi államtitkár nem adott megnyugtató választ.

Annak ellenére, hogy egyből egy félórás szünettel kezdődött, szokatlanul mozgalmas ülésnappal zárta idei munkáját az Országgyűlés. A legizgalmasabb esemény nem volt része a napirendnek, de érintette azt. Szanyi Tibor, a szocialisták balszárnyának képviselője a délelőtt megpróbálta elérni, hogy frakciója levegye a napirendről a kormány nyugdíjbiztosítási törvényjavaslatát, amelyről bővebben írtunk parlamenti előzetesünkben.

Már nem biztos, hogy átmegy

Nem járt sikerrel, a frakció végül megszavazta az előterjesztést. Szanyi az ülés közben pártja és frakciója vezetőivel is hangos vitába keveredett, olyannyira, hogy parlamenti forrásaink szerint délutánra már bizonytalanná vált a reformjavaslat délelőtt még biztosnak tűnő támogatása. Szanyi Tibor ugyanakkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy a frakció nem engedélyezte tagjainak, hogy nemmel szavazzanak - igaz, az ellenzők távolmaradásukkal még megakadályozhatják a törvénytervezet elfogadását.

Az utolsó ülés napirendje amúgy is nehezen állt össze. A félórás szünetre is azért volt szükség, mert a házbizottság még egyeztetett, mely törvények esetén kérnek eltérést a házszabálytól. Több törvényt, köztük a minősített iratokról szólót is gyorsított eljárásban tárgyalhat végül az országgyűlés - erről is bővebben olvashat előzetesünkben.

Orbán nem lesz biodíszlet

Még az ülés előtt találkozott Bajnai Gordon Mesterházy Attilával, aki mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltje járt nála. A politikai egyeztetés elején kicsit labdáztak a kormányfő parlamenti dolgozószobájában. A kormányszóvivő ezek után közölte, hogy Bajnai szívesen látja a többi demokratikus párt miniszterelnök-jelöltjeit is, de Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint Orbán Viktor nem kíván "biodíszlet lenni" a kormány kommunikációjához.

Verés, menetrend, távirat

Az ülés Révész Máriusz felszólalásával kezdődött, a fideszes képviselő 2006. október 23-i megverését idézte fel. Révészt rendőrök bántalmazták, annyira, hogy maga nem is igazán emlékszik a történtekre, de a bíróság a rendőrök ellentmondó vallomásai ellenére is több részletet feltárt, így már tisztábban lát.

A kereszténydemokrata Molnár Béla azon lepődött meg, hogy egy nappal a téli menetrend életbe lépése után, december 14-én reggel sem a MÁV, sem a közlekedési minisztérium nem tudott felelni a Kossuth Rádió ezzel kapcsolatos kérdéseire. A közlekedési miniszter szerint minden rendben, a menetrendet időben közzétették.

Kóka János szabad demokrata frakcióvezető röviden elemezte az évet, Katona Tamás pénzügyi államtitkár nagyon egyetértett vele a válságkezelés sikereit illetően.

Álrendőrök október 23-án

Az interpellációk során menetrendszerűen leszavazták a legfőbb ügyészt, akit a szocialista szóvivő, Nyakó István az UD Zrt. megfigyelési ügyéről kérdezett. Nyakó szerint fura, hogy Szilvássy György volt titokminiszter az egyetlen gyanúsított, Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint nem, mert a nyomozás az eredeti feljelentésben foglaltakban nem állapított meg bűncselekményt.

A Fidesz emberi jogi felelőse, Balog Zoltán egy érdekes témát vetett fel. Állítása és az állampolgári jogok biztosának vizsgálata szerint 2009. október 23-án a zuglói polgárőrök "BRFK" feliratú karszallaggal, fekete gyakorlóruhában, Rendőrség feliratú autóval voltak jelen az ünnepi helyszíneken. Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár szerint szó sincs arról, hogy álrendőrök lettek volna, hiszen a rendőrségnek nincs is fekete gyakorlóruhája, ezt nyilván mindenki tudja.

Balog szerint ugyanakkor az is aggályos, hogy a zuglói polgárőrök az interneten fellelhető fotók alapján az Egyesült Államokban fegyveres kiképzésen vettek részt, gépkarabélyokkal gyakorlatoztak. A parlament szocialista többségét viszont megnyugtatta, hogy a rendőrök szépen megkérték a polgárőröket, hogy ne hordjanak rendőrkarszalagot, és elfogadták Avarkeszi válaszát.

Fontos döntések estéje

A parlament kora este több fontos törvénytervezetről is szavaz, például a pénzügyi javaslatcsomagról, ebben a tervezett thm-plafonról, illetve a korrupcióellenes javaslatokról is.