Jól van a három újszíves

2009.12.14. 13:20
Valószínűleg már otthon töltheti a karácsonyt az a három beteg, aki november 28-án szívátültetésen esett át Budapesten. Az utóbbi egy évben jelentős javult a donorhelyzet a gyermekszív-transzplantációnál.

A három transzplantációt - két férfin és a kislányon - mindössze 24 óra leforgása alatt hajtották végre. Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetője úgy fogalmazott: az eset egyediségét az adja, hogy "egyszerre érkezett három olyan potenciális donorról jelentés, akik esetében felmerült a szívek transzplantációs célú felhasználásának lehetősége, és ez meg is valósulhatott".

A két középkorú férfi egy éve volt várólistán. Mindkettejüknek végstádiumú szívelégtelensége volt - nyilatkozta a Népszabadságnak Horkay Ferenc, a Semmelweis Egyetem szívsebészeti klinikájának igazgatója. Szatmári András, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a kislánynak nagy szüksége volt az új szívre, de ő nem kapott korábban műszívkezelést.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. elmondta: az utóbbi egy évben jelentős javult a donorhelyzet a gyermekszív-transzplantációnál, az érintett szülők nem zárkóznak el úgy, mint korábban. Idén eddig 23 szívátültetést végeztek.