Újra járható az ország

2009.12.19. 16:21 Módosítva: 2009.12.20. 10:29
Szombat délutántól erőteljes havazás bénította meg az ország közlekedését. Az autósok csak lépésben tudtak haladni, késtek a vonatok, a távolsági buszok és a repülők is. Vasárnap reggelre rendeződött a helyzet.

A szombati, Budapesten húsz centis hóesés után vasárnap reggelre a havazás intenzitása csökkent az országban, már csak a Dunántúl középső részéről, valamint az Északi-Középhegységből jeleztek havazást. Zala megyében -15 és -18 fok körüli a hőmérséklet, keleten -4 fokot mutat a hőmérő.

Az Útinform ügyeletese szerint a főutak általában latyakosak, hókásásak, az alsóbbrendű utak havasak. A Dunántúl északi, északnyugati részén enyhe szél viszi a havat, de egyelőre nem okoz fennakadást. Palády Ferenc szerint vasárnap napközben hóátfúvások okozhatnak gondot.

Lehet közlekedni

Rendkívüli események nincsenek az utakon, súlyosabb baleset sehol sem akadályozza a forgalmat. Hajnali 3-4 óra tájban megszűnt a torlódás Herceghalomnál az M1-es és az M0-s autóúton, ahol az éjszaka folyamán több kilométeres kocsisorok alakultak ki, mert a kamionok nem tudtak felhajtani az emelkedőkön.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei hajnalra megtisztították a budapesti főútvonalakat is, a BKV járművei reggel üzemkezdéskor gond nélkül el tudtak indulni - közölte Horti Zsófia, az FKF szóvivője, aki szerint a hókotrógépek jelenleg is dolgoznak, és napközben is tisztítani fogják az utakat.

Erős János, a BKV fődiszpécsere megerősítette, hogy a közlekedési vállalat járművei mindenhol - a budai hegyvidéken is - közlekednek, miután az FKF munkagépei letisztították az utakat.

Indulnak a vonatok

A magyarországi vasúthálózaton a vasárnap hajnali üzemkezdetkor mindenhol megindult a vasúti közlekedés, azonban a Dunántúl területén késésekre, Észak-Magyarországon pedig jelentősebb késésekre is számítani kell - tájékoztatott közleményében az MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A havazás miatt, Debrecen és Miskolc térségében közlekedő személyszállító vonatok menetidejében előreláthatólag 10-15 perces késések várhatók a reggeli órákban.

Elsősorban a Miskolcot és Nyíregyházát érintő vonalon több a késés, valamint Budapest elővárosaiban, közölte vasárnap délelőtt Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

A Keleti pályaudvar nem tud vonatokat fogadni, mert elromlott a váltófűtés, bár a váltókat folyamatosan takarítják. A székesfehérvári vonalon már egyórás késések vannak hasonló okok miatt. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szél több helyen hóátfúvásokat okoz.

A vasútvállalat felhívja a figyelmet arra, hogy a havas időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért arra kéri az utasokat, hogy a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

Kisüt a nap

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, és csak északon, északkeleten folytatódik a havazás. Az északnyugati szél azonban többfelé megerősődik és hófúvásokat okoz. Az autósoknak síkos utakra kell számítaniuk, mivel a nagy hidegben a burkolatra kiszórt só nem fejti ki olvasztó hatását. Ködöt jeleztek Nagykanizsa, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplém megye északi területéről, itt 100-200 méteres a látótávolság. Körmend környékén jegesedik az úthálózat.

Nappal csupán -4 és -8 fok között lesz a legmagasabb hőmérséklet, éjszaka viszont -7 és -12 fok közé hűl a levegő, és délnyugaton a -15 fok sem elképzelhetetlen.

Szombat este is folytatódott az erős havazás Budapesten

Jövő hét elején borult lesz az ég, és sokfelé számíthatunk ónos esőre, havazásra. Az ország 60 százalékán legalább 5 milliméteres csapadék eshet.

Budapest

Szombaton az egész országot megbénította a havazás. Budapesten csak éjfél körül tudták elkezdeni dolgukat a hókotrók, napközben ugyanis álltak a forgalmi dugók miatt, mivel nem sok eredménye volt az FKF felhívásának, hogy a budapestiek ne induljanak útnak autóval.

Vidék

A Balatontól délre eső területeken, a Bakonyban, Vas és Zala megyében 10-15 cm-nyi hó hullott, és a havazás átterjedt a Dunától keletre eső területekre is: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye kivételével mindenütt havazott.

Nehezen volt járható az M1-es és az M7-es autópálya, havas és latyakos az M0-s.