Több ezer kátyút kell betömni

2009.12.29. 12:47 Módosítva: 2009.12.29. 12:47
Az elmúlt napok időjárása miatt a korábbinál sokkal több lett a kátyú a hazai közutakon. Körülbelül 40 fok volt a hőmérséklet-különbség a leghidegebb és a legmelegebb napok között, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett úthálózaton naponta több ezer új kátyú keletkezett.

A társaság útellenőrei a szokásosnál is többször járják végig az ország harmincezer kilométeres közúthálózatát.

Molnár István, a társaság üzemeltetési igazgatója szerint az elmúlt héten naponta több ezer új kátyú keletkezett, ezért 77 üzemmérnökség 3300 munkatársa azon dolgozik, hogy amíg az időjárás engedi, a lehető legtöbb kátyút kijavítsák.

Kátyúznak 2009 decemberében, a Jászberényi úton, Budapesten.
Kátyúznak 2009 decemberében, a Jászberényi úton, Budapesten.

A következő napokra újból esőt és hideget jósolnak a meteorológusok, ilyen időben azonban nem lehet kátyúzni. A jövő héttől, amikor a várakozások szerint kedvezőbb lesz az időjárás, újra folytatódik a munka.

700 ezer kátyút tömtek be

Legutóbb az év elején volt hasonlóan szélsőséges időjárás, akkor is a mostanihoz hasonló arányban keletkeztek kátyúk. Az év közben elvégzett munkával novemberre sikerült elérni, hogy az utak alkalmasak legyenek a biztonságos téli közlekedésre, december közepére pedig összesen 700 ezer kátyút szüntettek meg a szakemberek. A munka elvégzése idén 6 milliárd forintba került.

Kátyúk a 86-os főúton, 2009 februárjában.
Kátyúk a 86-os főúton, 2009 februárjában.

Az elmúlt tíz napban keletkezett kátyúkat folyamatosan javítják, sok helyen pedig egy-egy rosszabb útszakasz miatt táblákat is kiraktak. A Magyar Közút felhívja az autósok figyelmét, hogy nem kint felejtett táblákról van szó, a sebességet a biztonságos közlekedésért korlátozták.