Beszakadt egy zsilip Tarnazsadánynál

2009.12.30. 09:47 Módosítva: 2009.12.30. 11:31
Beszakadt egy csőzsilip a megáradt Tarna mentén, Tarnazsadánynál. Itt korábban megszüntették az árvízvédelmi készültséget, de a baleset miatt most harmadfokú készültséget rendeltek el.

Észak-Magyarországon is kedvezővé vált az árvízi helyzet abból a szempontból, hogy a Sajó árhulláma levonult a területről és a Tisza felé tart - mondta szerda reggel Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

A Sajó most Kesznyéten térségében van tetőzés közelében, az eddig készültségben lévő szakaszokon megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

A Felső-Tisza irányából érkező tiszai árhullám nem érte el a készültségi fokozat elrendeléséhez szükséges mértéket és bár a Bodrog tovább árad, valószínűleg ott sem lesz olyan nagy mértékű a vízszintemelkedés, mint korábban várták. Ennek oka, hogy nem volt a vízgyűjtő területeken csapadék-utánpótlás. Emiatt a Bodrog és a Tisza Tokajnál találkozó árhullámai sem fognak várhatóan a korábban jelzett mértékű gondokat okozni.

Megint harmadfokú

A Bodrog egyébként Felsőbereckinél 627 centiméteren áll, tetőzés közelében. A Bodrog középső és alsó szakasza lassan tovább árad.

A Tarnán már korábban visszavonták az árvízvédelmi készültséget, viszont szerdára virradóra újra harmadfokúra emelték egy baleset miatt. Tarnazsadánynál ugyanis a Tarna árvize tönkretette az árvízvédelmi töltésbe épített úgynevezett csőzsilipet. A védelmi osztag az Országos Műszaki Irányító törzs vezetésével reggel óta dolgozik a helyszínen. Hatméteres acéllemezekkel veszik körül a sérült zsilipet.