Obstruálják a lecsukott SZDSZ-es visszahívását

2009.12.30. 11:30 Módosítva: 2009.12.30. 11:30
Nem mentek el a VII. kerületi MSZP, és az egykori SZDSZ képviselői az önkormányzat szerdára összehívott üléseire, ahol az ingatlanbotrány miatt előzetesben ülő Gál György mandátumának megszüntetése lett volna napirenden. A volt SZDSZ-es frakcióvezető az akadályoztatás miatt több mint egy éve nem vett részt a testületi üléseken.

Hiába várakozott a helyi ellenzék, többszöri próbálkozásra sem jött össze elegendő számú képviselő a VII. kerületi önkormányzatban ahhoz, hogy megnyissák a szerdára összehívott üléseket, amelyeken Gál György mandátumáról kellett volna dönteni.

A helyi SZDSZ-es vezetőt 2008 novemberében helyeztek előzetes letartóztatásba. A főügyészség akkor 700 millió forintos károkozással gyanúsította a gazdasági bizottság elnöki posztját is betöltő Gál, akire még további 1,6 milliárd forint károkozási kíséreltet is ráhúztak.

A Király utcai bérházak eladásával kapcsolatos gyanúsítások köre az elmúlt egy évben bővült, de Gál a börtönben ülve sem mondott le mandátumáról.

Gál tavaly novemberben volt utoljára képviselőtestületi ülésen, azóta akadályoztatása miatt nem tudta látogatni a Blaha Lujza tér szomszédságában álló önkormányzat hivatalos rendezvényeit.

Az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény szerint azonban, ha a képviselő egy éven át nem vesz részt az üléséken, megbízatása megszűnik, de ezt a testületnek kell kimondania.

A VII. kerületi ellenzéki csoportosulások között versengés alakult ki, hogy kinek a javaslatára fosszák meg az idő közben szétesett SZDSZ politikusát mandátumától. A párhuzamos javaslatok miatt szerdára két testületi ülést is összehívtak ugyanarra a feladatra, egyet 9-re az MDF javaslatára, és egyet 9,30-ra a Fideszére. A Szövetség Erzsébetvárosért Mozgalom frakciója támogatta mindkettőt, de kísérletek így is határozatképtelenek maradtak.

A testületi ülésen ugyanis a szintén előzetesben ülő Hunvald Györgyöt helyettesítő Gergely József szocialista alpolgármester kivételével nem jelent meg egyetlen MSZP-s és egyetlen volt SZDSZ-es képviselő sem.

Gergely József az Index kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy összehangolt akcióról lenne szó, hiszen többen a függetlenek közül sem jöttek el. Az alpolgármester azt sem tudta megmondani, hogy az egy év leteltével Gál továbbra is kapja-e a fizetését, mert – mint mondta – az nem az önkormányzat, hanem a kincstár kompetenciája.

Az biztos, hogy novemberben, amikor Hunvald György fizetése körül zajlottak nagy viták a testület, az MSZP és az illetékes minisztérium között, Gál még kapta járandóságát. Akkor éppen az alpolgármester erősítette meg az Index információját. Gergely alpolgármester szerint a képviselők esetében, még az IRM által hivatkozott munkavégzési kötelezettség sem hozható fel érvként, hiszen egy évig akkor is kapja bármely képviselő a fizetését, ha nem jár be. A pénzt egy évnyi távolmaradás után vonják meg automatikusan, ahogy ez Deutsch Tamás esetében is megtörtént.

A sikertelen visszahívás után Gergely József bejelentette, január közepére újabb ülést hív össze az ügyben.