Messziről vonzó a magyar oltás

2010.01.08. 12:05
Bár a legfrissebb statisztikák szerint csökken az újinfluenzás megbetegedések száma, ennek ellenére a külföldön tartózkodó magyarok közül sokan hazajönnek beoltatni magukat, vagy itthonról vitetnek maguknak vakcinát.

Elfogyott az amerikai vakcina

Az Egyesült Államokban élő magyar nő a karácsonyi ünnepek idejére jött haza férjével. Szerette volna, ha kint beoltják, azonban nem sikerült ezt elintéznie.

„November 17-én szerettem volna kint beadatni magamnak az oltást a családorvossal, ezért fel is hívtam a rendelőt, hogy van-e sertésinfluenza elleni oltásuk. Mire az orvos megkérdezte, hogy nem olvastam-e a hírlevelüket, mert benne volt, hogy nincs több oltásuk, maximum a kiemelten veszélyes kategóriába tartozóknak tudnak adni. Rögtön át is küldte a körlevelet e-mailben, és láttam, hogy már szeptember óta nincs oltóanyaguk. Azt a tanácsot adta, hogy menjek el egy nagyobb patikába, hátha ott még lehet kapni.”

Elmondása szerint ugyanis az Egyesült Államokban nem oltópontok vannak, hanem vagy a háziorvosnál, vagy a gyógyszertárakban lehet oltást kapni, ahol a helyszínen be is oltják az embereket. Bár több gyógyszertárba is elment a környékükön, sehol nem volt a vakcinából. Tapasztalata szerint ismerősei közül is sokan jártak így. „Amikor láttam, hogy ott nem lehet, nem keseredtem el, hanem mondtam, hogy úgyis jövök haza decemberben, majd akkor itthon, és itt minden nehézség nélkül be is oltottak. A sors iróniája, hogy pont akkor lett újra oltóanyag kint is, amikor hazajöttem.”

"Az volt a furcsa, aki be akarta magát oltatni"

Tasnádi Tamás több külföldi ismerősének, köztük lányának is segített oltás-ügyben. Sára ugyanis régóta Olaszországban él családjával. Bár kettős állampolgár, édesapja szerint a mai napig hazajár, ha orvoshoz akar menni. „Olaszorszában borzalmas az egészségügy, ha valamilyen ingyenes ellátás jár az embernek, arra sokszor fél évet is kell várni, ha viszont fizetnek valamiért, azt még aznap megcsinálják. És míg nálunk lépten-nyomon arra intették az embereket, hogy oltsák be magukat, kint semmi nem történt, eléggé passzívan álltak hozzá ehhez a dologhoz.”

Tasnádiék szerint Olaszországban legalább egy hét elintézni egy oltást, először igényelni kell, aztán engedélyeztetni, utána visszaér az engedély, majd megrendelik, sok utánajárást igényel.

"Ezért inkább mi vettünk neki itthon, és hűtőtáskában kivittük, jégakku között, kint pedig egy orvos ismerőse beadta neki és az unokáimnak. De az ismerősei nem értették, hogy mi szükség van erre az egészre, még az orvos is csodálkozott, hogy mért olyan fontos ez az egész.”

Sokak szerint csak trükk

Hasonlóképpen járt a húsz éve Mexikóban élő András is. Ő két-három havonta jön haza Magyarországra, és szintén itthon kapta meg az oltást.

András szerint Mexikóban nem is igazán akarják beoltatni magukat az emberek. „Náluk nem volt akkora felhajtás körülötte, mint nálunk, sokan csak trükknek tartják, és azóta sincs különösebben reklámozva az oltás. Nem is lehet olyan egyszerűen kapni. Ezért kézenfekvő volt, hogy mért ne Magyarországon? Hiszen árban is sokkal jobban jár, ha itt oltatja be magát.” Így tehát András is a hazai oltás mellett döntött.

Nem kell hozzá társadalombiztosítás

Megkérdeztük, hogy külföldi állampolgárok milyen módon juthatnak hozzá a vakcinákhoz, és beoltásuk nem okoz-e gondot az orvosoknak, hiszen az oltópontokat elsősorban a magyar állampolgárok számára hozták létre. Karsai Ákos, az OEP szóvívője szerint annak, hogy valaki külföldi vagy magyar állampolgár, ebben az esetben nincs jelentősége. Az orvosok ugyanis nem kérnek se személyi igazolványt, sem útlevelet amikor felírják a gyógyszert. A vény kitöltéséhez is csak egy névre és címre van szükség.

Igaz ugyan, hogy a H1N1 elleni vakcina vényköteles, de ha az orvosnak van joga a vénykitöltésre, akkor bármikor rendelhet ilyen gyógyszert. A tb-támogatás csak akkor számít, ha támogatott gyógyszerről van szó – a vakcinán azonban nincs támogatás.