Szilvia
5 °C
16 °C

Egyre rosszabb a levegő

2010.01.13. 11:48 Módosítva: 2010-01-13 11:48:06
Az utóbbi napok időjárásának köszönhetően nőtt a légszennyezettség Budapesten, a vidéki nagyvárosokban, sőt a városoktól távoli területeken is.

A gyenge szél következtében szerdán a főváros több pontján is mértek az egészségügyi határértéket meghaladó porszennyezettséget - mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A köbméterenként 50-70 mikrogrammnyi szállópor-tartalom duplájára van szükség ahhoz, hogy riasztást kelljen elrendelni. Erre a következő napokban kevés az esély, így nem várható, hogy korlátozni kell a gépjárműforgalmat Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.

A porszennyezettség a következő napokban lassan tovább fog emelkedni. Vasárnap ugyan a jelenleginél szelesebb idő várható, ám olyan erős hidegfront érkezésére, amely kisöpörné a szennyező anyagokat, nem számítanak a szakemberek.

Az elmúlt napokban a nitrogéndioxid koncentrációja is jelentősen megnőtt, ám az még így is jócskán elmarad az egészségügyi határértéktől. A BKV-sztrájk miatt ugyan csökkent a buszok károsanyag-kibocsátása, ám ezt ellensúlyozza a megnövekedett személyautó-forgalom által generált szennyezés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?