Egyre rosszabb a levegő

2010.01.13. 11:48 Módosítva: 2010.01.13. 11:48
Az utóbbi napok időjárásának köszönhetően nőtt a légszennyezettség Budapesten, a vidéki nagyvárosokban, sőt a városoktól távoli területeken is.

A gyenge szél következtében szerdán a főváros több pontján is mértek az egészségügyi határértéket meghaladó porszennyezettséget - mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A köbméterenként 50-70 mikrogrammnyi szállópor-tartalom duplájára van szükség ahhoz, hogy riasztást kelljen elrendelni. Erre a következő napokban kevés az esély, így nem várható, hogy korlátozni kell a gépjárműforgalmat Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.

A porszennyezettség a következő napokban lassan tovább fog emelkedni. Vasárnap ugyan a jelenleginél szelesebb idő várható, ám olyan erős hidegfront érkezésére, amely kisöpörné a szennyező anyagokat, nem számítanak a szakemberek.

Az elmúlt napokban a nitrogéndioxid koncentrációja is jelentősen megnőtt, ám az még így is jócskán elmarad az egészségügyi határértéktől. A BKV-sztrájk miatt ugyan csökkent a buszok károsanyag-kibocsátása, ám ezt ellensúlyozza a megnövekedett személyautó-forgalom által generált szennyezés.