Takaréklángon a kormány

2010.01.13. 14:39 Módosítva: 2010.01.13. 15:35
A választások előtti négy-hat hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány.

Szollár Domokos szóvivő a szerdai kormányülés elmondta: Bajnai Gordon miniszterelnök azért kezdeményezte a döntési moratórium bevezetését, mert bárki is alakítson új kormányt, annak nem akarják szűkíteni a mozgásterét.

Március elsejétől az új kormány minisztereinek kinevezéséig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási, sem azok helyi szerveinél.

Kivételes esetekben el lehet térni

Már nem adományozható a minisztériumokban szakmai tanácsadói és főtanácsadói cím, illetve nem adható célfeladat a köztisztviselőknek, akik az idei év első két hónapjára kaphatnak csak céljuttatást.

A hosszabb távú kötelezettségvállalások, közbeszerzések, szerződések kapcsán azt mondta: a központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok mostantól egészen a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárást írhatnak ki, amelynek eredményéről a következő kormány megalakulását követően döntenek.

Ez alól kivételes esetben, halaszthatatlan beszerzések esetén lehet felmentést kérni. A kormány döntése nem érinti a már futó közbeszerzéseket.

A minisztériumokban, a központi költségvetési szerveknél áprilistól csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges kötelezettségvállalásokról születhet döntés; ezt a kormány kérésére a kincstárnokok ellenőrizik majd.

Egyedi támogatási szerződést sem köthetnek

Április elsejétől nem köthető egyedi támogatási szerződés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal.

A központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok április elseje után 10 millió forintnál nagyobb értékű vagyon átruházásáról, illetve hasznosításáról csak abban az esetben hozhatnak döntést, ha ehhez a kormány nyilvánosan megjelenő határozatban hozzájárulását adja.

Április elsejétől az új kormány kinevezéséig az uniós pályázatok bíráló bizottságai nem tesznek javaslatot projektek támogatására.

Szollár Domokos hangsúlyozta: megbízási szerződést sem lehet meghosszabbítani, ha az lejár a követő kormány hivatalba lépéséig.

A döntési tilalom példa értékű, európai lépése a Bajnai-kormányak, a magyar demokrácia történetében még nem fordult elő, hogy a választás évében a hivatalban lévő kormány a következő kabinet mozgásterére tekintettel legyen - hangsúlyozta a szóvivő.

A Fidesz minden döntést kivizsgál

A Fidesz cinikus átverésnek nevezte a döntést. "Most az utolsó hónapra van képük moratóriumot hirdetni? A Gyurcsány-korszakot le kell majd lezárnia a következő kormánynak, mégpedig úgy, hogy - moratórium ide vagy oda - a szocialisták minden egyes döntését kivizsgáljuk, és indokolt esetben az elszámoltatás sem fog elmaradni" - írta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.