Judit
3 °C
7 °C

Takaréklángon a kormány

2010.01.13. 14:39 Módosítva: 2010-01-13 15:35:26
A választások előtti négy-hat hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány.

Szollár Domokos szóvivő a szerdai kormányülés elmondta: Bajnai Gordon miniszterelnök azért kezdeményezte a döntési moratórium bevezetését, mert bárki is alakítson új kormányt, annak nem akarják szűkíteni a mozgásterét.

Március elsejétől az új kormány minisztereinek kinevezéséig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási, sem azok helyi szerveinél.

Kivételes esetekben el lehet térni

Már nem adományozható a minisztériumokban szakmai tanácsadói és főtanácsadói cím, illetve nem adható célfeladat a köztisztviselőknek, akik az idei év első két hónapjára kaphatnak csak céljuttatást.

A hosszabb távú kötelezettségvállalások, közbeszerzések, szerződések kapcsán azt mondta: a központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok mostantól egészen a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárást írhatnak ki, amelynek eredményéről a következő kormány megalakulását követően döntenek.

Ez alól kivételes esetben, halaszthatatlan beszerzések esetén lehet felmentést kérni. A kormány döntése nem érinti a már futó közbeszerzéseket.

A minisztériumokban, a központi költségvetési szerveknél áprilistól csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges kötelezettségvállalásokról születhet döntés; ezt a kormány kérésére a kincstárnokok ellenőrizik majd.

Egyedi támogatási szerződést sem köthetnek

Április elsejétől nem köthető egyedi támogatási szerződés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal.

A központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok április elseje után 10 millió forintnál nagyobb értékű vagyon átruházásáról, illetve hasznosításáról csak abban az esetben hozhatnak döntést, ha ehhez a kormány nyilvánosan megjelenő határozatban hozzájárulását adja.

Április elsejétől az új kormány kinevezéséig az uniós pályázatok bíráló bizottságai nem tesznek javaslatot projektek támogatására.

Szollár Domokos hangsúlyozta: megbízási szerződést sem lehet meghosszabbítani, ha az lejár a követő kormány hivatalba lépéséig.

A döntési tilalom példa értékű, európai lépése a Bajnai-kormányak, a magyar demokrácia történetében még nem fordult elő, hogy a választás évében a hivatalban lévő kormány a következő kabinet mozgásterére tekintettel legyen - hangsúlyozta a szóvivő.

A Fidesz minden döntést kivizsgál

A Fidesz cinikus átverésnek nevezte a döntést. "Most az utolsó hónapra van képük moratóriumot hirdetni? A Gyurcsány-korszakot le kell majd lezárnia a következő kormánynak, mégpedig úgy, hogy - moratórium ide vagy oda - a szocialisták minden egyes döntését kivizsgáljuk, és indokolt esetben az elszámoltatás sem fog elmaradni" - írta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?