Marcell
19 °C
32 °C

Az ügyészség vizsgálja a Jobbik pénzügyeit

2010.01.18. 18:48 Módosítva: 2010-01-18 18:54:54
A HVG információi szerint a Legfőbb Ügyészség vizsgálja, hogy a Jobbik 2003 óta miért nem készítette el kötelező pénzügyi beszámolóit. A párt gyors közzétételt ígért az újságnak.

A HVG.hu-n megjelent cikk szerint a Jobbik 2003 őszi párttá alakulása óta egyszer sem közölte mérlegét, holott erre évente lenne köteles. A sorozatos törvénysértésre a lap hívta fel a figyelmet 2009. június 13-án megjelent cikkében.

A HVG értesülései szerint a Legfőbb Ügyészség két csapata, a magánjogi főosztály és a kiemelt ügyek főosztálya is vizsgálja a párt pénzügyi beszámolójával kapcsolatos mulasztásokat. Az előbbi a Jobbik működésének törvényességét firtatja, az utóbbi arra keresi a választ, sért-e büntetőnormát a párt késedelme.

A cikk szerint az ügyészség figyelmét egy Pest megyei magánszemély hívta fel a törvénysértésre, a HVG birtokában lévő ügyészségi beadvány pedig az Állami Számvevőszék tavaly őszi jelentésén alapul, amely felszólította Vona Gábor elnököt, intézkedjék a könyvvezetési hibák kijavítására a "teljesség és a valódiság elvének érvényesülése érdekében", illetve készíttesse el és tegye közzé a beszámolókat a párttörvény előírásának megfelelően.

A párt hivatalos válasza tavaly júniusban az volt, hogy mihelyt megalakul a választmánya, az dönt majd az egyébként már elkészült beszámoló jóváhagyásáról és közzétételéről. A választmány az ősszel összeült ugyan, a mérleg azonban a HVG lapzártájáig nem jelent meg. A lap késéssel kapcsolatos kérdéseire Schön Péter gazdasági igazgató azt válaszolta a HVG-nek, hogy a napokban biztosan közzéteszik a pártmérlegeket.

Meg nem nevezett reklámpiaci szakértőkre hivatkozva a HVG százmilliós nagyságrendűre taksálja a párt 2009-es EP-választási kampányát. A cikkben megjegyzik továbbá, hogy korábban több politikai megfigyelő is párhuzamot vont a párt külföldi kapcsolatrendszere - orosz és muszlim, egyebek mellett iráni szimpátiája - és a finanszírozási lehetőségek között.