Egymilliárd forintnyi közpénzhez juthat az ATV

2010.01.23. 10:41
Egyéves, egymilliárd forintos szerződést kötne az ATV-vel turisztikai műsorok gyártására és sugárzására a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. További 300 milliót pedig egy állítólag jó szocialista kapcsolatokkal rendelkező üzletember tévétársaságának megvételére fordítanának. A nagybevásárlással egyidejüleg az alapítvány azon sajnálkozik, hogy nincs elég pénze a rászoruló családok üdülésének támogatására.

Bombaüzlettel kecsegtető ajánlatot kapott az ATV a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól (MNÜA) a Magyar Nemzet értesülései szerint. A lap birtokába került dokumentumok szerint az MNÜA  műsorgyártásra és sugárzásra szerződne a baloldalhoz közel álló tévétársasággal, melyért napidíjat fizetne. A szerződési ajánlatban napi négy óra műsor legyártásáért és egy - hétvégenként két - órányi műsor sugárzásáért 2,1 millió, illetve 900 ezer forintot, azaz napi hárommilliót fizetnének.

Azaz, az ATV az éves szinten az egymilliárdot is meghaladó összegért hetente 28 óra műsort gyártana és 9-et sugározna. A legyártott, de az ATV-n adásba nem kerülő műsorokat a Magyar Nemzet értesülései szerint az Info24 tévén sugároznák, amiben 100 millió forintért ötven százalékos részesedést vásárolnának, a későbbiekben pedig 200 millió forintos tőkeemelést eszközölnének.

A Nemzet állítása szerint az Info24 tévé tulajdonosa, Zolcer János "kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkezik". A Nemzet értesülései szerint a tévé piaci értékét a PriceWaterhouseCooper könyvvizsgáló cég 90-170 millió forintra becsli, azaz az MNÜA ajánlata erősen túlárazottnak tűnik.

További érdekesség, hogy az aránytalanul magas ár indoklásaként az alapítvány azt hozta fel, hogy az Info24 saját műsorgyártó kapacitással is rendelkezik - ez esetben az szorulna magyarázatra, hogy akkor miért az ATV-től vásárolnak műsorgyártó kapacitást.

Az MNÜA a médiavásárlással egy időben honlapján sajnálkozik amiatt, hogy nem áll rendelkezésére elég forrás a rászoruló családok üdülési támogatására, erre külön összegek felajánlását kérte a minisztériumoktól. Az MNÜA az idén 3,2 milliárd forintot, azaz a médiavásárlásra szánt összeg kicsit több, mint dupláját szánja rászoruló családok üdülésének támogatására. Az MNÜA kuratóriumi elnöke, a médiavásárlási javaslat előterjesztője Karácsony Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója.