Szilvia
5 °C
16 °C

A várótermekben melegedhetnek a hajléktalanok

2010.01.28. 17:12
A rendkívüli hideg miatt a kormány felkérte az önkormányzatok és a közintézmények vezetőit, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas fűtött helyeket, és adjanak meleg teát az embereknek. A kormány a MÁV-tól a várótermek megnyitását kéri, az erdőgazdaságoktól pedig azt, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát.

A kormány felkérte a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban, így Budapesten is, tegye lehetővé - az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint - egy-egy váróterem nappali nyitva tartását a hajléktalanoknak, közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól azt kérték, biztosítsanak lehetőséget, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ötmillió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve hogy a nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is tartsák nyitva.

A honvédelmi tárca napokon belül meleg takarót, ruhát ad a rászorulóknak - közölte Szollár Domokos.

Szollár Domokos felhívta a figyelmet arra: a kihűléses halálesetek elkerülésére továbbra is nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljen mindenki a környezetében élőkre. Azt kérte, hogy aki tud olyan személyről, akit a saját lakásában fenyeget a kihűlés veszélye, forduljon segítségért a helyi önkormányzathoz, de segítséget lehet kérni az ingyenesen hívható 104-es, 107-es vagy a 112-es telefonszámon, vagy a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain, illetve a polgárőrségeken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?