Jolán
2 °C
4 °C

A régi, nagy teljesítményű autókat is sújtja a vagyonadó

2010.01.29. 20:14
Százhetven lóerő felett akkor is fizetni kell, ha az autó öreg.

Mindegy, mennyibe kerül egy autó, ha teljesítménye eléri a 125 kilowattot, vagyis a 170 lóerőt, vagyonadót kell utána fizetni. Ugyanakkor vannak olyan gépkocsik, amelyek több mint 10 milliót érnek, mégsem tartoznak a vagyonadó hatálya alá. A törvénynek csak az ingatlanokra vonatkozó részét semmisítette meg az Alkotmánybíróság, így a kocsik után fizetni kell - hangzott el a pénteki RTL Híradóban.A híradóban bemutatott példa szerint egy 15 éves 125 kW-os, vagyis 170 lóerős, 400 ezer forintot érő kocsi után több mint 46 ezer forint vagyonadót kell majd fizetni minden évben.

Elképzelhető, hogy hiába akarják majd eladni a használt nagy, csak egy-két millióba kerülő családi autókat, mivel ezek is a vagyonadó alá tartoznak, nem lesz, aki megveszi. Földes Tamás, a Fővárosi Autópiac Kft. ügyvezető igazgatója szerint is változni fog a kereslet, befolyásolni fogja a leendő vevőket a későbbiekben fizetendő többletköltség.

Csak az egyik hirdetési portálon több mint 8 ezer olyan autó van, amely után szintén vagyonadót kell fizetni, pedig alig párszázezer forintot érnek. Ellenpéldát sem nehéz találni: egy 11 millió forintért kínált új autó után nem kell vagyonadót fizetni, mert a teljesítménye csak 105 kW.

Az RTL Híradó megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy megkérdezzék véleményüket erről az ellentmondásról, de a tárcánál pénteken senki nem nyilatkozott.

A vagyonadóról szóló törvény autókra vonatkozó részében három kategóriára osztották a gépkocsikat. 125 és 175 kW között a teljesítményadó 2-szeresét, 200 kW-ig a két és félszeresét, a felett pedig a 3-szorosát kell befizetniük a tulajdonosoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?