István, Vajk
17 °C
34 °C

A régi, nagy teljesítményű autókat is sújtja a vagyonadó

2010.01.29. 20:14
Százhetven lóerő felett akkor is fizetni kell, ha az autó öreg.

Mindegy, mennyibe kerül egy autó, ha teljesítménye eléri a 125 kilowattot, vagyis a 170 lóerőt, vagyonadót kell utána fizetni. Ugyanakkor vannak olyan gépkocsik, amelyek több mint 10 milliót érnek, mégsem tartoznak a vagyonadó hatálya alá. A törvénynek csak az ingatlanokra vonatkozó részét semmisítette meg az Alkotmánybíróság, így a kocsik után fizetni kell - hangzott el a pénteki RTL Híradóban.A híradóban bemutatott példa szerint egy 15 éves 125 kW-os, vagyis 170 lóerős, 400 ezer forintot érő kocsi után több mint 46 ezer forint vagyonadót kell majd fizetni minden évben.

Elképzelhető, hogy hiába akarják majd eladni a használt nagy, csak egy-két millióba kerülő családi autókat, mivel ezek is a vagyonadó alá tartoznak, nem lesz, aki megveszi. Földes Tamás, a Fővárosi Autópiac Kft. ügyvezető igazgatója szerint is változni fog a kereslet, befolyásolni fogja a leendő vevőket a későbbiekben fizetendő többletköltség.

Csak az egyik hirdetési portálon több mint 8 ezer olyan autó van, amely után szintén vagyonadót kell fizetni, pedig alig párszázezer forintot érnek. Ellenpéldát sem nehéz találni: egy 11 millió forintért kínált új autó után nem kell vagyonadót fizetni, mert a teljesítménye csak 105 kW.

Az RTL Híradó megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy megkérdezzék véleményüket erről az ellentmondásról, de a tárcánál pénteken senki nem nyilatkozott.

A vagyonadóról szóló törvény autókra vonatkozó részében három kategóriára osztották a gépkocsikat. 125 és 175 kW között a teljesítményadó 2-szeresét, 200 kW-ig a két és félszeresét, a felett pedig a 3-szorosát kell befizetniük a tulajdonosoknak.